Magyarország kúl

Hasznos új tantárgyat vezetnek be az iskolában

Sokan panaszkodnak az általános iskolai tanítás életszerűtlenségére, ám egy új tervezet javítana a helyzeten: bevezetnék a pénzügyi ismeretek oktatását. A gazdasági válság anno megmutatta: nem butaság az ötlet.

Pénzügyi ismereteink átlagosan olyan frissek, mint ez a kép a pénztárgépről

Elképzelhető, hogy önálló tantárgy lesz az iskolák 7-10. évfolyamán a pénzügyi ismeretek – ez áll a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiában, amelyet hétfőn tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium az eduline.hu híre szerint.

A pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként fogják oktatni a 7-10. évfolyamon – szögezi le a dokumentum, amelyből az is kiderül, arról még nem született döntés, hogy ez önálló tantárgy lesz, vagy a diákok a többi tanórán tanulhatnak majd pénzügyi ismereteket.

Szakgimikben már tanítják

Pénzügyi ismereteket jelenleg csak a szakgimnáziumokban oktatnak külön tanórákon, kötelező tantárgyként, más iskolákban – elvileg – a közismereti órákon jelenik meg a téma, de az intézmények úgy is dönthetnek, hogy a szabad órakeretből szakítanak ki heti 45 percet a pénzügyi ismeretek tanítására.

A stratégia arra is kitér, hogy a 3-6. évfolyam „tantárgyi tartalmaiban” kötelező lesz a pénzügyi nevelés megjelenése, a matematikaórákon pedig növelni kell a „háztartási/pénzügyi” problémákhoz kapcsolódó feladatok arányát. A leendő tanároknak és tanítóknak kötelező lesz pénzügyi-gazdasági kurzusokra járniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top