Magyarország kúl

Digitális korszakváltás a magyar bíróságokon

Eltűnnek a kazettás magnók a bíróságok tárgyalótermeiből. Helyettük jönnek a digitális diktafonok, a beszédleíró program és a virtuális munkaállomások.

Illusztráció: Thinkstock

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tavaly indította el digitálisdiktafon-beszerzési programját, amelynek köszönhetően mára az ország minden részén lecserélhetővé váltak az elavult hangrögzítő készülékek – írja a Magyar Idők.

A bíróságokon több mint 15 ezer munkaállomás (notebook, asztali számítógép és úgynevezett vékonykliens) üzemel, ezeket 639 fizikai szerver és több mint ezer hálózati eszköz egészíti ki és teszi egy egységes, 155 épületet összekötő rendszerré.

A digitális diktafonok mellett a határozatok és a jegyzőkönyvek írásba foglalási kötelezettségére vonatkozó határidők betartását a jövőben beszédleíró programok segítik majd. Ezek a diktáló beszédét azonnal szerkeszthető szöveggé alakítják át. Az új rendszer tesztelése 2016-ban kezdődött két szoftver versenyeztetésével. Ezek a különböző szakszavak, rövidítések, arab, római és tört számok rögzítésére is képesek. A tesztidőszak 2017 végén zárult le, idén 726 alkalmazás beszerzése várható a bíróságok saját költségvetési forrásainak terhére.

Tanúk a távolban

Virtuális munkaállomást is létrehoztak, amelyen keresztül mára minde felhasználó könnyűszerrel elérheti a bírósági rendszereket. Így szükség szerint otthonról, de akár nyaralás közben is dolgozhatnak a bíróságok munkatársai.

Az ügyfelek szempontjából a legjelentősebb változás azonban alighanem a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás országos szintű bevezetése. 72 bírósági végpontot alakítanak ki az év végéig: ez olyan tárgyalótermet jelent, ahol a tanút vagy a vádlottat a távollétében is meg lehet hallgatni. Hamarosan minden bíróságon lesz egy olyan tárgyalóterem, amelyben a távmeghallgatások lebonyolíthatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top