Magyarország kúl

Nem jó ötlet a Balaton jegére menni!

Különösen veszélyessé vált a Balaton jege. Bármennyire is úgy tűnik, a 4-8 centis, hóval fedett jégvastagság még nem alkalmas csúszkálásra.

Balatonlelle (MTI-fotó: Mohai Balázs)

Péntek délelőtt változó, 4-8 centiméteres, nagyon egyenetlen jégvastagságokat mértek a Balatonon. A jeget szinte mindenütt hó fedi, ezért veszélyes rámenni – nyilatkozta Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezető-helyettese a hirbalaton.hu-nak. A meteorológiai előrejelzések szerint hamarosan jön a felmelegedés, és addig már nem várható érdemi változás a jéghelyzetben.

Nagy Jenő hangsúlyozta, a jégfelület meglehetősen hullámosan fagyott be, így nem látszik, hol mennyire vastag. Sportolásra semmiképpen nem alkalmas, de ezen túl sem ajánlják senkinek, hogy rámerészkedjen. Nem véletlen, hogy egyetlen önkormányzat sem jelölt ki jégpályát a tavon – tette hozzá.

Balatonakarattya (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

A kapitányság helyettes vezetője azt is elmondta, a balatoni vízirendőrök folyamatosan járőröznek a tópart közelében, hogy betartassák a jégen tartózkodás szabályait. Céljuk elsődlegesen nem a büntetés, hanem a figyelmeztetés, ezzel megelőzve az esetleges tragédiákat.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője arról számolt be, hogy Siófokon péntek reggel 7-8 centiméter vastag jeget mértek a partközelben. A tó jégborítása Siófoknál már csak azért sem biztonságos, mert a Sió-csatornán folyamatosan engedik le a vizet, így annak közelében a jég stabilitását az is befolyásolja, hogyan változik az alatta lévő víz szintje.

Fonyód (MTI-fotó: Varga György)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top