Magyarország kúl

Harmadára csökkent a szívinfarktusok száma itthon

15 ezerről évi 5-6 ezerre csökkent hazánkban a szívinfarktus okozta halálozás. Még több embert lehetne megmenteni, ha a betegek nem várnának, hanem időben hívnák a mentőt.

Fotó: Pixabay

Drámaian csökkent a szívinfarktus gyakorisága a férfiak esetében az elmúlt 30-40 évben és a nőknél is csökkenés tapasztalható – írja a Webbeteg.hu. A halálozási arány is drasztikusan visszaesett. Ennek eredménye már a születéskor várható élettartamban is megmutatkozik, amely hazánkban két évvel nőtt – jelentette ki Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

A XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján a kongresszus elnöke elmondta: a kiemelkedő eredmény eléréséhez a legfőbb segítséget a szívkatéteres-laboratóriumok országos hálózata nyújtja.

Az 1990-es években még 15 ezer ember halt meg szívinfarktusban egy év alatt, ez a szám lecsökkent évi 5-6 ezerre – tette hozzá Édes István professzor, a kongresszus társelnöke. A Debreceni Egyetem Kardiológia és Szívsebészeti Klinika éjjel-nappal működő katéteres laboratóriumában évente mintegy 6-700 akut infarktusos pácienst látnak el a lehető legrövidebb idő alatt. Csanádi Zoltán szerint még több embert lehetne megmenteni, ha a betegek nem várnának, hanem időben hívnák a mentőt.

A több mint 800 résztvevővel zajló kongresszus a legnagyobb és legrégebbi tematikus továbbképző kardiológiai konferencia. A rendezvény kiemelt témája a koszorúér-betegség, annak diagnosztikus és terápiás vonatkozásai. A Kölcsey Központban a szakma legkiválóbb képviselői, többek közt a Debreceni Egyetem szakemberei tartanak előadásokat a szakterület aktuális kérdéseiről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top