nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Így dolgoznak a magyar magánnyomozók

Így dolgoznak a magyar magánnyomozók

Magyarországon még kevesen alkalmaznak magánnyomozót, akkor is inkább hűtlenségi, családi ügyekben. Mikor alkalmazzák őket, milyen eseteik vannak?
magyarorszagkul
f Ajánlom

A magándetektívekkel kapcsolatban a közvélekedés főleg a romantikus, a filmekben megismert szerepeket képzeli el, ám a valóság ennél sokkal prózaibb. Baráth György, a Magyar Detektív Szövetség elnöke, aki úgy látja, a tevékenységük inkább hasonlítható az ügyvédekéhez, írja a zaol.hu.

Magánnyomozó (Fotó: Thinkstock)

– Sokszor íróasztali munkát jelent, mert számos olyan adatbázishoz van hozzáférésünk, amelyek nagyban hozzájárulnak az ügyek felgöngyölítéséhez. Emellett specialistákat is bevonunk: pszichológus, grafológus segíti a munkánkat, ha kell, hazugságvizsgálót alkalmazunk. A különböző helyeken szerzett információkat összevetjük, ebből rajzolódik ki a megbízónk számára felrajzolandó végső kép. Nem egy esetben persze nélkülözhetetlen az úgynevezett terepmunka, a megfigyelés is.

A magánnyomozás rövid történetre tekinthet vissza hazánkban. Legtöbben nem tudják, mire lehet használni, pedig ez a biztonság egyik eszköze. Ténykedésüket a magánbiztonsági szakmával együtt a személy- és vagyonvédelemről szóló törvényben szabályozták. Hazánkban jelenleg közel 1700 magánnyomozói igazolvány van kiadva, ami önmagában nem jogosít fel a tevékenység végzésére, ahhoz a rendőrség által kiadott működési engedély szükséges. Korábbi adatok szerint 100-150 egyéni vagy társas vállalkozás rendelkezik működési engedéllyel.

Hűtlenkedés a fő ok

A magánnyomozók többsége magánjellegű ügyekkel foglalkozik, ami gyakran a családi viszonyok feltérképezését jelenti. Azaz: hűtlenkedik-e férj, feleség, barát vagy barátnő? Gyermekelhelyezési perekhez is kérik tőlük információk begyűjtését, vagy épp az örökség körüli vitához remélnek érveket, de eltűnt személy felkutatásban is számítanak a magánnyomozókra, akiket családfa kutatásával is megbíztak már…

– Mi is a nyilvános adatbázisokból dolgozunk, csak az ügyfél nem tudja, hol és hogyan keresse a számára fontos információkat, mi viszont igen, másrészt mi képesek vagyunk egyéb adatgyűjtő és megfigyelő tevékenységet is végezni –

magyarázta.

Felmérik az üzleti kapcsolatokat

Baráth György elmondta, hogy a megbízásai többségét nem a családi ügyek teszik ki, bár előfordult, hogy Bécsből csempésztek haza kisgyereket, akit az apja vitt ki engedély nélkül. Munkatársaival főleg vállalkozások számára dolgoznak, és zömmel külföldről érkeznek a megbízásaik, évente 50-60 alkalommal.– Cégek, személyek átvilágítását kérik, a vezetés, a tulajdonosi kör, a kapcsolt vállalkozások alapos feltérképezését. Lényegében üzletkötés előtti kockázatelemzést végzünk, mégpedig rövid idő, 10-15 nap alatt – magyarázta.

Baráth György úgy látja, a hazai cégek még nem fedezték fel, hogy milyen fontos az üzletkötés előtt tájékozódni a partnerről vagy felvétele előtt a leendő alkalmazottról, mert ezt a fejvadász cégek nem végzik el.

– Legutóbbi munkánk tárgya az óvszer volt, mert nagy mennyiségben került hamis termék a forgalomba, és már komoly áruházláncok polcain is megjelent, nem csak a józsefvárosi piacon

– említett példát.

S miért nem a rendőrséghez fordulnak a megbízók? Nos, úgy látja, az állami nyomozóhatóság leterheltsége mellett a tapasztalt és képzett magándetektív gyorsabb, mozgékonyabb és sok esetben hatékonyabb lehet.

Megosztás Facebookon