Magyarország kúl

Itthon nem látott Picassókat állítanak ki a pápai kastélyban

Pablo Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban. A márciusban nyíló tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak.

A 2016-os budapesti Picasso-kiállítás részlete (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Boros Katalin szervező az MTI-nek elmondta, hogy Picasso életművének eddig kevéssé ismert szeletét szeretnék bemutatni a március 11-étől látogatható tárlaton, mellyel Magyarországon elsőként Pápán találkozhatnak az érdeklődők.

Láthatóak lesznek egyebek mellett a dadaizmus költője, Tristan Tzara verseihez és Jean Cocteau írásaihoz készült illusztrációk, valamint Picasso 1962-ben megjelent Toros y Toreros című kötetéhez készült művek. Az alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmaz: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus.

A kiállított művek mellett a szervezők bepillantást nyújtanak a 20. század egyik legellentmondásosabbnak tartott művészének életébe is. A látogatók megismerkedhetnek azon nők – gyakran tragikus és boldogtalan – sorsával is, akik feleségként, szeretőként befolyásolták Picasso életművét, a bemutatandó kisfilmeken pedig alkotás közben láthatják a mestert.

Picasso már egészen fiatalon foglalkozott szűkebb hazájának, Andalúziának mór kalligráfiai hagyományaival. A második világháborút követően született műveiben megteremtette a könyvillusztrációt mint önálló műfajt, ennek gyümölcsét láthatják a kiállításon – fogalmazott a szervező. Pablo Picasso a legtermékenyebb alkotók közé tartozik, több mint 50 ezer műalkotás fűződik a nevéhez.

A Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso című tárlat október 31-éig látogatható az Esterházy-kastélyban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top