Magyarország kúl

5 fontos pillanat Tahi Tóth László életútjából

Csütörtökön elhunyt Tahi Tóth László, az ország egyik legismertebb, legkedveltebb színésze, aki a Vígszínház deszkáin, kabarékban vagy szinkronhangként is maradandót alkotott. Íme 5 fontos fejezet életútjából

Tahi Tóth Lászlót a Vígszínház saját halottjának tekinti – okkal. 2016-ban  ünnepelte tagságának 50-ik évfordulóját, amelynek alkalmából a teátrum képes összeállítással tisztelgett előtte: akár a pályafutást záró kisfilmnek is beillik.

Sokoldalúságára, játékos kedvére jellemző volt, hogy a Vígszínház Sylvia c. előadásában  három szerepet játszott.  Előadás közeben az öltözőjében járt egy stáb, amikor kutyasétáltató pasasból, elegáns nővé válik.

A nagyközönség jelentős mértékben a televíziós kabarékban, bohózatokban alakított, jellegzetes figuráiért szerette. A számtalan megőrzött felvételből íme egy:

Első filmszerepét 1955-ben alakította, a Szerelmes biciklistákban. Fiatal színészként is karakteres alakítást nyújtott.

Mindemellett számos hollywoodi színésznek kölcsönözte hangját a magyar változatban. Erre egy kettős csavarral emlékezünk, hiszen itt a Harry Potter-filmekben Piton professzort alakító Alan Rickman, Tahi Tóth László állandó magyar tolmácsolásában szaval verset – természetesen nem a film eredeti szövegével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top