Magyarország kúl

Először született ilyen cuki minimajom Magyarországon

Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban - a másfél éve együtt élő tenyészpár, első ízben örvendeztette meg a gondozókat utóddal.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2018. február 21.

A Nyíregyházi Állatparkban élő szülőállatok 2016-ban érkeztek Angliából és Magyarországról, a Nemzetközi Törzskönyvi Program (ESB) keretében.
Mind az apa, mind az anya gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül cseperedik a jelenleg 1 hónapos kölyök, írta az állatpark Facebook-oldalon.

A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindösszesen 20 cm nagyságúak és 50 dkg testtömegűek. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű (születéskor 10 dkg), ezért a hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2018. február 21.

Az apró testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben, a legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek.  A fák lombkorona szintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik s vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis az állatok testét hosszú fekete szőrzet borítja kivéve a végtagjaikat, melyek narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű és szőrtelen, s kissé elálló fülük van.

A faj tudományos neve (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében. 

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2018. február 21.

Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike tenyészprogram keretén érkezett. A természetben ugyanis élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, s nem egy a kihalás szélén áll. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top