nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Furmint Február: így ünneplik a magyar fehérbort országszerte

Furmint Február: így ünneplik a magyar fehérbort országszerte

Országszerte számos rendezvény segít megismerni az egyik legígéretesebbnek tartott Kárpát-medencei szőlőfajtát, a furmintot. E fehérborról szól a hónap.
magyarorszagkul
f Ajánlom

Pénteken Debrecenben nagyszabású sétáló kóstoló és szakmai workshop, szombaton Mádon a helyi termelők kóstolója, február 23. és 25. között pedig a Káli-medencében borvacsora, dűlőtúra és szakmai előadások várják az érdeklődőket.

Makoldi Miklós tokaji borász a furmintból készült újbort vizsgálja (MTI-fotó: Oláh Tibor)

Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg a Furmint Február elnevezésű szakmai kezdeményezést, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Az érdeklődők egy egész hónapon át találkozhatnak a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal: országszerte számos étterem kínálja poharazva a furmintot, amelyet borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, de februárban sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót is szerveznek – közölték az MTI-vel a szervezők.

Debrecenben hagyományteremtő céllal hirdetnek meg tematikus furmintkóstolót, amelyen több mint 50 borászat 150 tételét kóstolhatja a közönség pénteken a Kölcsey Központ nagytermében. Az est egyik különlegessége, hogy Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével három kiemelkedő furminttermő terület (Tokaj, Somló és Észak-Balaton) borait Vulkánok harca megnevezéssel vakkóstolón fogyaszthatják a résztvevők.

Szerdán Szombathelyen a Cuvée borbárban, pénteken Balatonalmádiban a Mélytányérban, valamint Piliscsabán a Vinatriumban, február 21-én pedig a budapesti Palack borbárban tartanak furminthoz kötődő borkóstolókat. Szombaton a Gusteau Kulináris Élményműhelyben mutatkozik be Mád tizennyolc vezető pincészete, majd február 23-án a szegedi Belvárosi moziban rendeznek sétáló kóstolót.

A Furmint Február jegyében Köveskál vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal először rendezik meg a Furmint Napok Köveskál elnevezésű eseményt február 23. és 25. között. A három nap alatt lehetőség nyílik részt venni ültetett borvacsorán, szakmai előadásokon, dűlőtúrán. A rendezvény ideje alatt a művelődési házban fotókiállítás és filmvetítés várja az érdeklődőket. Az előadásokon részt vevő balatoni borászok mellett tokaji és somlói vendégei is lesznek a rendezvénynek.

Megosztás Facebookon