nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Házépítési láz tombol egész Magyarországon

Házépítési láz tombol egész Magyarországon

Két éve még harmadannyi családi otthon épült az országban, mint tavaly: az ingatlanpiaci őrület ebben a szegmensben is tombol. Miért vagyunk ilyen lelkesek a tégláért?
magyarorszagkul
f Ajánlom

Új ház épül a családnak (MTI-fotó: Oláh Tibor)

Összesen mintegy 15 ezer egyszerű bejelentést tettek az építtetők 2017-ben, amelyből több mint 5 ezer Pest megyében, illetve 1,5-1,6 ezer Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten realizálódott. Ezek többségében családi házakra vonatkozó engedélyek – szerepel a Magyar Idők cikkében.

Az egyszerű bejelentés egyaránt vonatkozik a 300 négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó egy-, vagy többlakásos lakóházak és tavaly év elejétől a 300 négyzetmétert meghaladó, de saját célra építendő egylakásos ingatlanokra, illetve lakásbővítésre. A két évvel korábbi adatok körülbelül 5100 egylakásos lakóépületre vonatkozó engedélyről adtak számot, így jelentősen nőtt az építési kedv 2017-ben, ebben a piaci szegmensben is.

A már említett Győr és térsége, Pest megye, illetve Budapesten kívül Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében is közel 800 ilyen egyszerűsített bejelentést számoltak. A látványos eredmény a családi házak és kisebb társasházak építésénél nem csak az egyszerűsített bejelentéseknek köszönhető, a kedvező kamatozású hitelek és a CSOK lehetősége egyaránt növelte az építési és vásárlási kedvet. A beruházók részéről pedig a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs bevezetése ösztönözte az ingatlanpiaci aktivitást.

Megosztás Facebookon