nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Egyedülálló anyaként neveli kölykeit a szegedi tamarin

Egyedülálló anyaként neveli kölykeit a szegedi tamarin

Egyedül kénytelen felneveli két kicsinyét egy nőstény csupaszpofájú tamarin a Szegedi Vadasparkban, miután párja még a kölykök születése előtt elpusztult.
magyarorszagkul
f Ajánlom

Csupaszpofájú tamarin (fotó: Szegedi Vadaspark)

A Szegedi Vadaspark 2012-ben kapcsolódott be az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) fajmegmentési programjába (EEP). Kezdetben két hímet – apát és fiát – gondoztak Szegeden, majd az idősebb példány maradt az állatkertben, és mellé választottak tavaly egy nőstényt – idézte fel Veprik Róbert igazgató az MTI-nek küldött közleményben.

Az idős egyed egy betegségben még azelőtt elpusztult, hogy a nőstény december 18-án világra hozta volna utódait. Mivel a karmosmajmoknál az apai gondoskodás szerepe jelentős, a gondozók aggódva figyelték, miként birkózik meg a feladattal az egyedül maradt nőstény. Azonban minden jel arra mutat, hogy a kismajmok a nehézségek ellenére is szépen fejlődnek. A kölyköket már a szerencsésebb látogatók is megfigyelhetik.

A csupaszpofájú tamarin a Szegedi Vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 183 egyedet nevelnek a nemzetközi adatbázis szerint, Magyarországon csak Szegeden látható. Az Amazonas őserdeiben pár ezer egyed él már csak a kritikusan veszélyeztetett fajból, amelyet leginkább az élőhelyének elvesztése fenyeget, illetve az, hogy az emberi tevékenységek okozta változásokhoz jobban alkalmazkodó aranykezű tamarinokkal nem bírják a versengést.

Megosztás Facebookon