Magyarország kúl

Megírta a Kis herceg magyar folytatását, de nem engedik kiadni

Hogyan lehetne folytatni a Kis herceg világszerte ismert történetét? Egy komáromi író kitalálta, meg is valósította, ám a jog közbeszólt: lehet, hogy sosem olvashatja el senki?

Illusztráció: Thinkstock

A komáromi Gábris János azonban annyira beleszeretett Saint-Exupéry immár halhatatlan művébe, hogy megírta A kis herceg folytatását. Csakhogy a komáromi író regénye 18 év elteltével is az eredeti mű jogutódjánál pihen, ugyanis 2044-ig letiltották a megjelentetését – áll a kemma.hu riportjában.

Merész ötlettől vezérelve  megírta a folytatást a Második látogatás címmel, amelyet még a francia jogutódnak is elküldött átolvasásra, engedélyeztetésre.

A visszajelzések alapján, úgy vélheti: műve akár sikeres is lehetne. A honlapján több nyelven, azaz angolul és franciául is fellelhető részleteket több ezren olvasták el.

A második látogatás című mese eredeti kézirata Párizsban van az illusztrációkkal együtt. A kis herceg írója hagyatékának gondozói bekérték és utána le is tiltották a mű kiadását 2044-ig. Az író több ízben egyeztetett a szerzői jogban jártas jogászokkal, akik szintén úgy gondolták, hogy az alapmű feldolgozása és folytatása nem ugyanaz a szerzői jogi kategória. Antoine de Saint-Exupéry jogutódjainak képviselője 100 éves jogvédelemről beszélt, tehát a folytatást szerintük 2044-ben lehetne csak kiadni.

A második rész kéziratát bekérték, ennél több azonban nem történt. Az 1943-ban született Exupéry-mű szerzői jogvédelme elvileg hetven évre szólt, amely még azzal a ráadás öt évvel együtt számolva is lejárt idén, amit a nagy nemzeti íróknak adni szokás.

Le lehet tiltani?

A kemma.hu megkérdezte az ügy kapcsán az Artisjus jogi osztályát, ahol azt a hivatalosnak nem tekinthető tájékoztatást kaptuk, hogy a szerzőket megillető vagyoni jogok alapján egy regény folytatásának elkészítése és még inkább annak hasznosítása (ideértve a kiadást is) a szerző engedélyéhez kötött, amennyiben a folytatás a korábbi műben szereplő jellegzetes és eredeti alakra épül. A kis herceg folytatása esetében vélhetően ez a helyzet.

– Húszévesen olvastam először a könyvet, amit ezután elajándékoztam – mondta a szerző. –Nem tudtam tőle megszabadulni, sorsszerűen utolért a kis herceg legenda. Az aranyszőke hajú kisfiú történetének folytatása egy ilyen egyedül töltött ünnepen született meg. Novellákból és a legutolsó magányos karácsony élményéből három hét alatt, 2000. január közepére összeállt a mű – meséli a komáromi író, aki szélmalomharcában mára egyedül maradt.

– Másképpen viszonyultam A kis herceghez, mint mások. Úgy gondoltam, hogy nem szentségtörés, amit teszek, mert nekem kevés volt benne az érzelem. Az én történetemben jóval kevesebb bolygóra látogat el a főhős, de ott ismét nagyon érdekes karakterekkel találkozik. Ilyen például a Teremtő maga, akit a magányról faggat a szőke kisfiú. Az isteni válasz kulcsmondata, hogy „a mindenség vagyok, amely körülvesz és kitölt”… Ebben hiszek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top