nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Zsolnay és Herendi díszkutakkal dobják fel a József nádor teret

Zsolnay és Herendi díszkutakkal dobják fel a József nádor teret

A József nádor tér a Belváros egyik legrégebbi sétatere, ennek ellenére valahogy soha nem volt kitalálva, mindig csak az elhanyagolt mostohatesója
magyarorszagkul
f Ajánlom

A József nádor tér a Belváros egyik legrégebbi sétatere, ennek ellenére valahogy soha nem volt kitalálva, mindig csak az elhanyagolt mostohatesója volt a Vörösmartynak, írja az Urbanista blog.

Két éve kezdték átépítését, amelynek egyik céljaként azt jelölte meg Belváros-Lipótváros önkormányzata, hogy turisztikailag vonzóbbá teszik a teret. Ennek egyik eszköze, hogy két új szökőkutat helyeznek el rajta. A díszkutak különlegesek lesznek: a két legismertebb magyar porcelánmanufaktúra, a Herendi és a Zsolnay készíti őket.

Zsolnay Porcelánmanufaktúra: Herkules kút

Herkules kút terve a József nádor téren (illusztráció: Urbanista/Belváros-Lipótváros)

Zsolnay-díszkútból készült jó pár az elmúlt bő egy évszázadban. A legtöbb persze Pécsett van, de Szombathelytől Szabadkáig, Dunaújvárostól Debrecenig számos helyen adnak, vagy adtak egykor vizet. Budapesten is akad néhány. A Herkules-kút eredetije Herkulesfürdőn, az Alpár Ignác tervezte fürdőépületben áll 1887 óta. Több másolata is létezik.

Herendi Porcelánmanufaktúra: Élet fája

Herendi díszkút terve a József nádor téren (illusztráció: Urbanista/Belváros-Lipótváros)

A leírása szerint elég izgalmas lesz: egy rozsdamentes acélvázra kerülnek a porcelántestek, a bubókat (amiket nézhetünk bimbónak, virágnak vagy gyümölcsnek is) éjszakánként belülről kivilágítják. A medence is mintás lesz és “habosító fúvókák” fodrozzák majd benne a vizet.

Megosztás Facebookon