Magyarország kúl

Úgysem találod ki, melyik a legjobban fizetett átlagos állás Magyarországon!

Eláruljuk, mert hihetetlen: Csongrád megyében érdemes kőfejtőként elhelyezkedni, mert itt nettó 590 ezer forintot lehet keresni. Budapest nincs az első ötben a fizetési listán.

Vélhetően a dél-magyarországi olaj- és földgázmezőkkel lehet összefüggésben, hogy a statisztikai hivatal kimutatása alapján Csongrád megyében találni a legjobban jövedelmező állást Magyarországon.

Kőfejtés (MTI-fotó: Nyikos Péter)

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb megyei bontásának átböngészése után az mfor.hu arra jutott, hogy a tavalyi első három negyedévet figyelembe véve a déli megyében bányászat, kőfejtés ágazatban dolgozók részesültek a legmagasabb átlagos nettó fizetésben: havi 590 211 forintban.

A térségről közismert, hogy itt tárható fel az ország energiahordozó ásványkincseinek egy jelentős része. A MOL errefelé üzemelteti kútjait, amelyek a belföldi termelést alapjaiban határozzák meg. Az itt dolgozó szakembereket pedig rendesen meg is fizetik.

A több mint 590 ezer forint a szellemi munkakörben alkalmazottak átlaga, de nem panaszkodhatnak a fizikai munkások sem, az ő havi nettó átlagos keresetük 511 514 forint. Ami szintén kimagasló az országban.

A második legjobban fizető állásért Tolna megyében kell érdeklődni, ahol a villamosenergia-ágazatban kínáltak tavaly nettó 532 012 forintot. Ahogy Csongrád megye esetében, úgy itt is meghatározható az a foglalkoztató, aki ilyen bőkezű tud lenni a dolgozóival. A Paksi Atomerőmű lehet az a hely, ahol az országos átlagot jóval meghaladó fizetést tudnak – mert muszáj – kínálni a szakembereknek.

Kutatásunk alapján, a harmadik helyen – talán meglepetésre – Békés megye végzett, ugyanúgy villamos-energia érdekeltségű vállalkozásaival. Az egyébként sok tekintetben lemaradó térségnek számító Viharsarokban átlag 475 133 forint havi nettót lehetett keresni az előző évben. Ez tűnik a legnagyobb talánynak, bár azért ez a terület is gazdag szénhidrogénben, úgyhogy itt is értékes kitermelés zajlik.

Könnyebb megmagyarázni Pest megye negyedik helyét. Az itt működő, szintén villamos-energiával foglalkozó társaságoknál nettó átlag 446 134 forintot kaptak a dolgozók. Feltehetően itt is a MOL tett sokat azért, hogy komoly fizetéseket jegyezzenek fel a statisztikusok. Ebben a megyében, Százhalombattán működik ugyanis a cég Dunai Finomítója.

A dobogóra ugyan nem fértek fel, de mindenképpen szót kell ejtenünk az ötödik helyezettekről. Ők a Fejér megyében működő kőfejtők, bányászattal foglalkozó vállalkozások, illetve alkalmazottaik. Itt a nettó átlagos havi fizetés 443 559 forint volt tavaly.

Figyelemre méltó, hogy bár a magyar gazdaság központja Budapest, a csúcsbérek listáján az első ötbe nem tudott bekerülni fővároshoz kötődő tevékenység. Továbbá az is kiderül, hogy a magyar iparban az energia termelése, előállítása biztosítja a legjobb fizetéseket.

Ugyanazért feleannyit sem

Amíg Budapesten a pénzügyi, biztosítási profilú társaságoknál a szellemi besorolású dolgozó 404 281 forint havi nettót keresett tavaly átlagban, a munkafázisokban nagy eltérést nem tapasztaló borsodiak 174 087 forinttal voltak kénytelenek beérni.

A külföldre vándorlásnak az építőipar volt talán a legnagyobb vesztese. Sok jó szakember csomagolt össze, hogy a határon túl keresse a boldogulást, ezért itthon a hírek szerint szinte vadászni kell a feladat elvégzésére alkalmas mestereket.

Az adatok szerint országos átlaghoz képest nagyon rendes fizetést kapnak a szellemi munkakörben dolgozók Budapesten túl Somogyban, Vas és Jász-Nagykun megyékben és Zalában is.

  • Somogy: 265 594 forint
  • Budapest: 258 408 forint
  • Vas: 257 873 forint
  • Jász-Nagykun: 254 363 forint
  • Zala: 213 374 forint

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor 166 337 forintot tudnak fizetni átlagban, látszik tehát, hogy e téren is hatalmas szakadék van az ország keleti széle és a többi térség között. Kivéve Nógrádot, ahol még kevesebbet, 145 491 forintot lehetett keresni az építőiparban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top