nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Kojak, a nyalókázó nyomozó

Kojak, a nyalókázó nyomozó

Imádtuk a legendás dörzsölt nyalókás nyomozót!
Petrás Gabriella
Petrás Gabriella
f Ajánlom

A szarkasztikus humorral megáldott nyomozó minden bűntettre fényt derített, és a ’70-es évekre jellemző óriási szemüvegek, valamint kopasz feje mellett a nyalóka is a védjegyévé vált.

A retro sorozat egy bevezető mozival, a Marcus-Nelson című filmmel indult, majd az epizódok évtizedeken keresztül ültették képernyők elé a nézőket a vasfüggönyön innen és túl egyaránt.

A dörzsölt, cinikus, de lojális nyomozó úgy ismeri New Yorkot és az alvilági figurákat, mint a tenyerét. Kojak nem ismer lehetetlent, addig megy, amíg az aktuális ügyet fel nem göngyölíti, legyen az rablás, vagy akár gyilkosság. Jellegzetes szavajárása a bébi és a picinyem – így hívja barátait, de a bűnözőket is.

Theocrates „Theo” Kojak a Dél-Manhattani hadnagy karaktere egyből belopta magát a szívünkbe, akinek sok közös vonása volt Savalassal: Kojak megformálója, Savalas is görög származású volt, New Yorkban élt, és mindketten népes családot tudhattak magukénak.

Kojak stílusa lezseren elegáns: napszemüveget és kalapot hord, legelegánsabb kiegészítője pedig a Buick Century Regal kocsija.

Kojak karaktere valójában azért nyalókázott, mert az őt alakító színész, Telli Savalas le akart szokni a dohányzásról, ami végül nemcsak a színésznek, hanem a sorozatnak is jót tett: a nyalóka Kojak védjegye lett.

Kojak eredetileg 5 éven keresztül nyomozott New York utcáin, de Columbohoz hasonlóan sok ismétlést élt meg a sorozat, és még ma is imádjuk újranézni a részeket. Te is szeretted Kojaket?

Kojak Budapesten címmel paródia is készült:

Megosztás Facebookon