nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Te jó ég, 90 milliárdot (!) költ Eger, óriási fejlesztés indul

Te jó ég, 90 milliárdot (!) költ Eger, óriási fejlesztés indul

90 milliárd forint értékű infrastrukturális, kulturális, gazdasági, sport- és turisztikai célú fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern Városok Program (MVP) keretében Egerben.
Avatar
magyarorszagkul
f Ajánlom

Az egri vár részlete

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint a városban a rendszerváltás óta várt, kiemelkedő jelentőségű projekt a már folyamatban lévő M25-ös út építése, mely közvetlenül összeköti Egert az M3-as autópályával.

A több szakaszban zajló beruházás-sorozat 56 milliárd forintos költségvetését tekintve a legmeghatározóbb eleme az MVP helyi fejlesztéseinek – írja az MTI. Habis László polgármester a város és a térség jövőjét meghatározó beruházás-sorozatból kiemelte az M25-ös út építését, melyet a helyiek háromnegyede az első helyre sorol a legfontosabb fejlesztések sorában.

Újratervezik az intermodális csomópontot

A másik nagy infrastrukturális fejlesztés Egerben az intermodális csomópont 7 milliárd forintból történő kialakítása. Az eredeti elképzelés – a belvárosban lévő jelenlegi buszpályaudvar teljes felszámolása és áttelepítése a vasútállomásra – a helyi sajátosságok és tömegközlekedési szokások miatt részbeni “újratervezést” igényel. A megvalósítást azonban ez nem veszélyezteti.

Így újul meg a vár

Turisztikai és kulturális szempontból a legmeghatározóbb projekt az egri vár felújítása, amelyet számos, a műemlékvédelemmel zajló vita előzött meg, miután a város több hajdani épületet szeretne eredeti funkciójában és formájában visszaépíteni A már megkezdett,  7 milliárd forintos fejlesztés-sorozat bizonyos elemeinek megvalósítását egy 1,5 milliárd forintos uniós összeg fedezi. Ezt leszámítva eddig 4,5 milliárd forint állami forrást már megkapott az önkormányzat, mely idén várhatóan további 400 millió forinttal egészül ki.

Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a Zárkándy bástya rekonstrukciója is megkerülhetetlen feladat, ezért megállapodás született a helyhatósággal, hogy 600 millió forintból megterveztetik annak felújítását, melyhez szükség esetén kiegészítő forrást biztosít a kabinet.

Úszó- és vízilabdaközpont

Közel 9 milliárd forintos költségvetésből, részben TAO támogatással “nagyon jól halad” ugyanakkor a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ kialakítása – fogalmazott Kósa Lajos. Megjegyezte: a természetes forrásokból megoldott vízellátása miatt európai viszonylatban is különleges Bárány uszoda felújítása jelenleg is tart és tervben van a Makovecz-uszoda rekonstrukciója, továbbá egy nagy fedett úszómedence, valamint ehhez kapcsolódó új létesítmények építése is.

Végül a miniszter emlékeztetett: szintén a Modern Városok Program keretében zajlik Egerben a déli iparterület 10 hektáros részének fejlesztése is, mely akár újabb területekkel kiegészülve hosszabb távon lehetőséget nyújt a helyi vállalkozások megerősödésére, terjeszkedésére.

Megosztás Facebookon