Magyarország kúl

Forrásvíz tör fel Szeged belvárosában. Riport.

1925 óta "csapolják" az Anna-kutat. Jótékony hatású víz, tök ingyen. Képriport.

Demizsonok, palackok, kulacsok töltődnek Szeged valódi földalatti forrásvízéből a belvárosban. Népszerűsége miatt a vízhordó pont néhány percnél tovább sosem marad üresen, anno palackozták is az Anna-kút vizét, ennek történelme 1925-ig nyúlik vissza. A dél-alföldi régió első hévízforrása 944 méter mélyből fakad.

Fotók: Pál Anna Viktória

Könnyű odaszokni a kúthoz, óriási fás koszorúja énekes madarak lakják, a vízből ivó galambok állítólag sokkal egészségesebbek a társaiknál, mert az átlagnál tovább élnek, sőt egyesek szerint halhatatlanok.

A szegediek számára találkozópont a kút, amíg megtöltik üvegeiket, sokszor arról beszélgetnek, hogy ki miért fogyasztja a vizet.

A víz ásványi sókban gazdag.

Egészségre gyakorolt hatása vitathatatlan, elsősorban az emésztőrendszer működését javítja, gyorsítja az anyagcserét.

Akik rendszeresen fogyasztják, állítják, a mozgásuknak is jót tesz. Tudni, hogy a víz előnyösen hat a reumatikus és ízületi problémákra.

A kút közelében lévő fürdőben 52 fokos lúgos-jódos vízben lehet merülni.

Lehetetlenség felsorolni, mi mindent vesz magához, aki egy kortyot iszik belőle. Főbb jótékony elemei közé tartozik a magnézium, kalcium, kálium, nátrium, ammónium és a vas.

Megtalálható benne a klorid, bromid, jodid, fluorid, szulfid és még sok hasznos ásvány.

Szegeden télen is sokat süt a nap, amikor a kútra járok eljátszom a fényekkel és a párolgó forró víz látványával, olyan fotózási pontot találtam, ahol absztraktig fényképezhetem a vizet, az üveget és a fényt a városi környezettel.

Egyéb látvány is van errefelé: vicces jelenség a kút mögötti Tisza Lajos körúti egyik tükre, ami hol a biciklik kerekét, hol az arra járó villamos tükörképét torzítja.

Szerencsére senki nem tervezi jelenleg a víz önálló forgalmazását, ingyen juthat hozzá bárki a testes „vastag” ízű vízhez.

Szóbeszéd szerint kúraszerűen érdemes inni, heteken keresztül naponta legalább egy litert majd néhány hétig abbahagyni.

Akár betartjuk a javaslatot, akár nem, akadnak időskék akik évek óta egy napot sem hagynak el a termálvízből.

Az Anna-kút Szeged legfontosabb villamos csomópontja mögött található ahol az 1-es, 2-es, 3-as, 3F és 4-es villamosok itt haladnak át egyedül egy helyen, minden út ide vezet. A megállóhelyek neve Anna-forrás, de esetenként a hangosbemondó az Anna-kút szavakat használja. Városnak, galambnak, embernek és növénynek árasztja kedvező hatásait a földalatti víz. Maradjon így.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top