Magyarország kúl

3D-s mozit is nézhetünk a pécsi sírkamrában

3D-mozi, virtuális időkapszula, átépítések a belvárosban – és ez csupán néhány elem, ami a mostaninál is sokkal turistavonzóbbá teszi a pécsi világörökséget.

Csaknem egymilliárd forintból indulnak fejlesztések a pécsi belvárosban, sikerrel szerepelt ugyanis a pécsi önkormányzat, a Zsolnay Örökségkezelő és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös pályázata, írja a PécsMa.

A megújuló világörökségi helyszín Pécsett (illusztráció a projekt pályázatából)

3D-mozi, virtuális időkapszula – csak pár elem, ami a mostaninál is sokkal turistavonzóbbá teszi a pécsi világörökséget. A tervek szerint a Cella Septichora alapterülete is bővül, keleti irányban egy mintegy 200 négyzetméteres új kiállítótér és foglalkoztató jön létre, itt kap helyet a múzeum shop is. Ezzel a bővítéssel ráadásul megtekinthetővé válik két korábban feltárt, de betemetett sírkamra is. A munkák során felújítják a látogatóközpont gépészeti és villamossági rendszerét, valamint az időközben felmerült hibákat, beázásokat is kijavítják.

Jelentős változások lesznek az Ókeresztény Mauzóleumnál is. Megújul a fogadóépület, és elbontják a déli támfalat, ezáltal a Szent István tér felől a későbbiekben egy lankás útvonalon lehet majd eljutni a turisztikai létesítménybe – így egyben sokkal jobban észrevehető is lesz.

A közelben két másik olyan fejlesztés is elkezdődik még idén, amely alaposan átalakítja a történelmi városmagot: a Pécsi Egyházmegye beruházásában új burkolatot kap a bazilika előtti Dóm tér, valamint a nevéhez méltóvá, igazi parkká alakul át a Rózsakert, egyben a szomszédos egyházi épület is méltó külsőt kap

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top