Magyarország kúl

Székesfehérváron az önkormányzat is e-autókra vált

Eddig is használt elektromos autókat Székesfehérvár önkormányzata, de most már háromautós flottára váltott. Először csináltak ilyet az országban.

 

Elektromos autók a székesfehérvári önkormányzatnál (fotó: Székesfehérvári Önkormányzat)

Székesfehérváron zöld gépkocsik használata kezdődik meg a polgármesteri hivatal és intézményeinek napi működésében. A gépkocsik használatával a városüzemeltetési feladatok hatékony ellátása mellett a környezetkímélő közlekedés terjedéséért és az elektromos autózás széles körű népszerűsítéséért is tesz a város, írja az Insider.

Az önkormányzat és intézményei 2 Nissan Leaf Acenta személygépkocsi és 1 Nissan eNV200 kistehergépkocsi használatát kezdik meg flottaszolgáltatás keretében. A flottát kínáló vállalat töltőállomások kialakítását és üzemeltetését is vállalja.

Az elektromos autók használatával jelentősen csökken az üvegházhatású gáz kibocsátása, a szálló por koncentrációja, az egyéb légszennyezés, illetve a zajterhelés is. Az elektromos autók üzemeltetése olcsóbb, mint a hagyományos üzemanyagot használóké, továbbá a gépkocsik igénybe vételéért fizetett havi szolgáltatási díj tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszi a gépkocsik fenntartásának költségeit. Emellett ingyenes a parkolás és védett övezetekbe is be lehet hajtani az e-autókkal.

„Az életminőség egyre jobban felértékelődő kérdés napjainkban egy város életében, amelyhez a levegőtisztaság, a zajterhelés szintje is hozzá tartozik. Ezért alapvetően az elektromos autók használatát, annak elterjesztését is környezetvédelmi fejlesztésnek tekintjük. Különösen fontos ez a Székesfehérváron kiemelkedően magas gépjárműszám miatt. Az önkormányzat a Városfejlesztési Kft.-nél már használatba állított elektromos autókat. Most három újabb gépjármű követi ezeket a sorban, amelyet az Egyesített Szociális Intézmény, a Humán Szolgáltató Intézet és a Polgármesteri Hivatal fog majd használni

– mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top