Magyarország kúl

Steakhouse a Tömőben, luxusdiszkó a Lujzában – beköltöztettük az ötkert a nyolckerbe

Google Maps-alapú Photoshop-kísérletbe fogtunk arról, mi történik, ha tényleg eléri a gettót a dzsentrifikáció. Oké, kicsit túltoltuk a biciklit, de így legalább még viccesebb.

A nyolcadik kerület körúton – pontosabban Szigony utcán – túli része romantikus, izgalmas, de azért elég szakadt és reménytelen hely. Leírtuk és megmutattuk ezt már sokszor: az egyszerre festői és lehangoló Baross utcát, a kissé össze-vissza felújított Rákóczi teret, a jellegzetes, nyolcker-szerte eldobált tárgyakat és – kicsit beljebb, a már rehabilitált területre merészkedve – a vadiúj Bud Spencer-szobrot.

A Corvin-sétányt leszámítva a helyzet tíz éve nem sokat változott, kisebb-nagyobb felújítások, lakossági projektek és szépítgetések akadtak, ám mindegyikre jutott két bezárt üzlet, csődbe ment kocsma, szétrohadt kifőzde. Munka alig, sport még akad, szórakozási lehetőség viszont szinte semmi, leszámítva persze az alkoholt és a drogot.

A mindenkori vezetőség évek óta ígéri, hogy az igazán lepusztult részeket – a Magdolna és az Orczy negyed bizonyos részeit – rendbe szedi, és úgy tűnik, idén bele is vágnak. Közben azonban a kerület a maga módján és tempójában fejlődik, az alulról jövő kezdeményezések mind szerethetőek, egyre több a jó kocsma, legutóbb például az okozott zavart az erőben – hüledeztek is egy sort a belpesti hipszterek -, hogy trendi ivóval összekötött vegán lecsózó nyílt a Német utcában. (Tök jó hely, nézzétek meg!)

Eljátszadoztunk tehát a gondolattal: mi lenne, ha tényleg beköltöznének az igazán elit helyek? Ha luxusdiszkó, minisztérium, nemzetközi hírű kávézó-hotel és lehúzós turistaetető bukkanna fel a kátyús, kutyaszaros utcákon? Addig játszadoztunk (mármint a gondolattal el), hogy a Photoshopnak és a Google Mapsnak hála meg is tudjuk mutatni, mire jutottunk. Oké, kicsit túltoltuk a biciklit, nincsenek illúzióink, tudjuk például, hogy a politikuscsemeték kedvenc szórakozóhelye, vagy az egyik legdrágább irodaház sosem költözik majd a Lujzába, a Tömőbe, a Bókayba vagy a Dugonicsba, de mi azért odaraktuk őket. Tanulság nincs, legfeljebb annyi, hogy a legtöbb hely

nem is néz ki így olyan hülyén!

Lássuk csak!

Steak house Budapest legkátyúsabb utcájában

Ötkert a Nyolckerben

Gyros 450-ért, Breitling karóra tízezerszer annyiért

A Trabant pont nem Photoshop!

A Magdolna az új Fashion Street

Kiérdemelt bizalom: kiskörút a Szigonyban

Jobbra kocsiszín, balra turistaetető

Elkelne már a Dugonicsba egy Múzeumkert

Yes EU

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top