Magyarország kúl

Végre rákattantak a napenergiára a magyarok!

Folyamatosan nő azok száma itthon, akik részben napenergia hasznosításával fedezik háztartásuk, intézményük vagy vállalkozásuk áramfelhasználását egy friss statisztika szerint.

Napelemek sokasága a Heim Pál Gyerekkórház egyik épületén (MTI-fotó: Jászai Csaba)

Az elmúlt három évben 2667 háztartási méretű kiserőmű kapcsolódott be a Nemzeti Közművek Áramhálózati Kft. villamoshálózatába, ezek összes beépített teljesítménye csaknem eléri a 25 ezer kilowattot (kW).

A legdinamikusabb növekedés 2010 és 2015 között volt az MTI híre szerint. A napelemes rendszerek telepítését és így az alternatív energia felhasználását támogató pályázati lehetőségekkel főként a nagyobb felhasználók, egészségügyi intézmények, iskolák, polgármesteri hivatalok éltek. Az elmúlt két évben a lakosság körében is nőtt az igény kisebb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek létesítésére.

A háztartási méretű kiserőművek átlagos teljesítménye 8-10 kilowatt körüli.

A napelemes rendszert kialakító fogyasztóknál úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel az áramszolgáltató. Erre azért van szükség, mert a napos időszakokban megtermelt áramot az adott fogyasztási hely vagy saját maga felhasználja, vagy azokban az időszakokban, amikor többet termel az erőmű az aktuális saját igényhez képest, akkor a villamoshálózatba táplálja be a többlet energiát. A mérő megméri a visszatáplált energiát, és azt is, amit az ügyfél a hálózatból elfogyaszt. Az elszámolás az egyenleg alapján történik meg havonta vagy évente egy alkalommal.

Az ügyfelek a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítményét úgy választják meg, hogy az erőmű átlagos éves termelése fedezze a háztartás éves villamos energia szükségletét

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top