Magyarország kúl

Veszprémi koleszból indult, millió dolláros sikerüzlet lett

Egy amerikai óriás vásárolta fel a veszprémi kollégiumból indult Balabitet, amely az elmúlt két évtizedben meghatározó informatikai vállalattá nőtte ki magát.

Közzétette: Balabit – 2017. október 12.

Több millió dolláros üzletet üthetett nyélbe a veszprémi koleszszobából induló Balabit csapata, a világpiacon is jegyzett IT-biztonsági szoftverfejlesztőt az amerikai One Identity vásárolta fel, írja a Forbes.hu.

A vételárról nem nyilatkoznak, de több millió dollár lehetett, hiszen a Balabit három és fél éve 8 milliós befektetést kapott Londonból, a kockázati befektetők pedig nyilván jó megtérüléssel számoltak.

A vezető magyarországi IT-biztonsági szoftverfejlesztő cég 2000-ben indult, jóformán a Veszprémi Egyetem egyik kollégiumi szobájából, hat magyar magánszemély alapította. Az egyre növekvő magyar vállalat organikusan fejlődve ugyan szép eredményeket ért el, de a lendületes külpiaci terjeszkedéshez már külföldi befektetőre volt szükség.

A Balabit egy amerikai startup klasszikus útját járta be: kolesz, rengeteg munka, nemzetközi sikerek, befektető és exit. Csak mindezt nem 5-7 év, hanem majdnem két évtized alatt hozták össze. Olyan cégeknek dolgoztak, mint az Orange, az AirFrance, a Facebook vagy a NASA.

2015-ben megnyitották irodájukat a Wall Street-en, a világ pénzügyi központjában.

A társaság meghatározó tulajdonosai és vezetői: Györkő Zoltán és Scheidler Balázs. Utóbbi a nyílt forráskódú közösség egyik szaktekintélye, nem véletlenül: nevéhez fűződik a mára iparági szabványnak tekintett syslog-ng naplózó szoftver kifejlesztése. Ő a Balabit fejlesztési igazgatója. Györkő a cég ügyvezető igazgatója, meghatározó szerepe volt abba, hogy a nagy reményű cég nem rekedt az ország határai között, a kereskedelmi és marketing ügyeket is kézben tartotta. Mindketten a veszprémi Pannon Egyetemen végeztek, a városban K+F központot is működtet a cég.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top