Magyarország kúl

A közepes kékség – ilyen a Balaton, amikor nem történik semmi

Szezonon kívül című sorozatunk utolsó epizódja a legsúlyosabb egyben: élő embert alig látni az egész déli parton, pedig minden adott lenne, hogy télen is paradicsom legyen a Balcsi.

Mit látunk a Balatonból? Oké, nyáron mindent, akár személyesen, akár a híradóban, akár szembe jövő Facebook-posztokként: combközépig gázolás a langymeleg vízben (déli parti proletárok, szevasztok!), fejest ugrás a stégről a tiszta, mély vízbe, háttérben luxusnyaralók (északi parti burzsujok, szevasztok!), lángos, hekk, vastagtésztás-aligfeltétes pizza, meisbitte, darázs, haltetem, ordító csecsemők, monikiniző asszonyok. (Imádjuk a Balatont, ha nem derült volna ki!)

Télen megint előkerül a téma, pontosabban nem télen, hanem egy hétnyi mínusz után: ilyenkor befagy, a híradóban először arra figyelmeztetnek, hogy inkább még ne, pár nap múlva pedig megtelik a kisszínes-blokk korcsolyázókkal, a katasztrófavédelmi szakértőket felváltják a jégen kolbászoló tömegek.

Oké, de mi van ott, amikor egyik sincs? Szezonon kívül sorozatunk záró epizódja kedvéért tettünk egy kört a január eleji tíz fokban és döbbenetes felfedezést tettünk:

Semmi!

Egészen konkrétan semmi. Végigtekertünk a déli part egy részén, a trashbuli-főváros Siófoktól a jóval patinásabb, viszonyt ugyanannyira kihalt Szántódig. Út közben négy darab embert láttunk (számoltuk!), nulla darab vendéglátóipari egység volt nyitva, na jó, a balatonföldvári pályaudvar Síngörbítő nevű büféjében megszántak némi melegszendóval, de tényleg ennyi.

Sorozatunkban korábban bejártuk a Római-partot, a bulinegyedet és az Árpád hídtól délre fekvő felújított partszakaszt, mindegyik érdekes és tanulságos volt, ám a Balaton még ezekhez képest is pszichedelikus trip volt: tekerni az egyik élettelen településből a másikba órákon át anélkül, hogy bárkivel találkoznánk, konkrétan megváltoztatja az ember tudatállapotát, ez volt a mi kis téli Apokalipszis mostunk, kivéve, hogy a végén nem várt senki, legfeljebb a már említett büfé, ahol minden volt, csak katarzis nem.

Mutatjuk is a képeket, amelyekből talán kiderül, hogy nagyon jó hely lenne ez, igen, még a csóró déli part is, ha lenne ötlet, elszánás, pénz és pár évnyi türelem, hogy a turisták is megtanulják, hogy szezonon kívül is érdemes ide járni. Amíg azonban ezen a téren nem történik semmi, addig ez lesz:

Fotók: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.