Magyarország kúl

Budapesten kínálja különlegességeit az év nemzetközi étterme

A budapesti gasztroklíma egyre kedvezőbbre fordul, most a világ egyik legtekintélyesebb magazinja választotta az év nemzetközi éttermének a budapesti Babelt. Mit tudhatnak?

Műalkotás készül (Fotó: Babel Facebook-oldal)

A világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró szaklapja, a brit Decanter Magazine a 2017-es Év Nemzetközi Étterme díjat ítélte oda a Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos és Veres István séf által vezetett éttermének, a budapesti Babelnek, írja Forbes.hu.

Decanter Magazine havonta összesen 90 országban jelenik meg , és mind a borok mind az ételek terén kiemelten fontos nemzetközi szaklapként ismerik el világszerte. A magazin vezető borszakértője, újságírója, Fiona Beckett még tavasszal látogatott el a Babelbe, méghozzá a világ legjobbjának is tartott, dán Noma étterem fermentációs séfjével közösen. Az egyedi stílusáról és tetoválásairól is ismert David Zilber a vacsora után a vendégkönyvbe azt írta:

Veres István tojásos nokedlije akkora hatással volt rá, hogy az étel receptjét legszívesebben magára tetováltatná.

Fiona Beckett újságíró pedig már a tavaszi budapesti látogatásuk után is kimagaslóan nyilatkozott mind az ételekről, mind pedig Blazsovszky Péter head sommelier világszínvonalú borpárosításairól a brit Decanter hasábjain.

Beckett elismert újságíró, háta mögött 23 szakkönyvvel és több száz The Times, The Guardian és Decanter Magazine hasábjain megjelent cikkjével az egyik legnagyobb szaktekintélynek számít a szakmájában. Az Év Nemzetközi Éttermének díja a Nagy Britannián kívüli éttermeket rangsorolja.

A tulaj

Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel Budapest tulajdonosa jegyzi a Kiosk és a Terasz bisztrókat, és a Terem nevű rendezvényhelyszínt is, mindet a Babel közvetlen közelében. Bevételei már 2016-ban is meghaladta az egymilliárd forintot, idén legalább 1,5 milliárdra számít.

A Piarista közben található Babelnek jelenleg nincs Michelin-csillaga – az étterem átszervezés után 2016 augusztusában nyitott újra, némileg megújult koncepcióval és új séfcsapattal. De néhányan rögtön két Michelin-csillagot jósolnak neki, minthogy Magyarország leginnovatívabb konyhájáról van szó. Fogásaik között felbukkannak olyanok, mint az ehető erdélyi széna, de találunk ott zuzmót, desszertjeikben fokhagymát, miközben gombás előételükben csokoládét, de minden ételükben megjelenik a Kárpát-medence, és több száz tételes borlapjuk is kizárólag Kárpát-medencei tételeket jegyez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top