Magyarország kúl

Izgalmas tervek alapján építik át a Király fürdőt

Hamarosan felújítják és átépítik Budapest egyik török korból származó intézményét, a Király fürdőt. Izgalmas tervek születtek.

Kihirdették a Király fürdő rekonstrukciójának győztes koncepcióterveit, írja a WeLoveBudapest. A kritikus állapotú fürdő felújítása már hosszú ideje húzódott, az utolsó teljes körű rekonstrukció az 50-es években volt. A mostani – a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt, és a Magyar Építőművészek Szövetsége közreműködésével lebonyolított – ötletpályázatra összesen 24 pályamű érkezett be, ebből öt terv részesült díjazásban és megvételben.

A 3h Építésziroda terve a Király fürdő felújítására

A pályázati kiírás alapján olyan terveket vártak, amely a modern kor követelményeinek megfelelően, de az épület történeti értékeinek megtartása mellett varázsolják újjá a műemléki védelem alatt álló, Fő utcai komplexumot.

Az épület több korban épült ki, XVI. századi, török kori kupolás fürdőcsarnoka, és ehhez csatlakozó klasszicista és barokk épületrészei is vannak.

A kiírás követelménye volt két-két fürdőrészleg megvalósítása a meglévő épületegyüttesben: a török zóna és wellness zóna, valamint a jelenlegi kazánház helyén egy 20 vagy 25 m-es úszómedence kialakítása, kortárs, előremutató építészeti eszközökkel.

Valamint opcionálisan, a feltárások fényében a török részen további belső medencék tervezése, és a főbejárat és jegypénztárak Ganz utcába helyezésével a mostani, a Fő utca felé egy – a török fürdőhöz kapcsolódó – szauna és pihenőterület kialakítása, valamint az emeleten irodák, öltözők elhelyezése.

A 3h koncepciórajza

A beérkezett koncepciótervek közül az első díjat a 3h építésziroda nyerte el. A bíráló bizottság szerint a terv egyensúlyt talált és összhangot teremtett a történelmileg különböző korú épületek között, valamint reális költségvetést is készítettek a műhöz.

Az Archicon úszómedencét álmodott a tetőre (fotó: Építészfórum)

A második díjazott tervnek, az Archicon Kft. koncepciójának különlegessége az épület tején elhelyezett úszómedence, de a látványterven itt is látszik a török részleghez csatolt, nyílt, forró vizű gőzmedence.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top