Magyarország kúl

Érdekes szilveszteri babonák, népszokások

Szilveszteri babonák szerencse, pénz, szerelem témában.

Vásárlás

szilveszteri babona szerint, ha 31-én este magunknál tartunk egy nagy értékű bankót, sok pénzünk lesz az új évben, na de halló, halló… ha szilveszter napján nagy értékű dolgot vásárolunk, akkor egész évben csak kiadásaink lesznek.

Evés

Tilos baromfihúst enni, mert “elkaparja a szerencsét”, a disznó ezzel szemben “előtúrja”. Együnk rétest, hogy a szerencsénk úgy nyúljon az elkövetkezendő évben, mint a rétestészta.

Töltés

Ha szilveszter napján feltöltjük az üres dolgokat (sótartó, benzintartály stb.), egész évben bőség vár ránk.

Házimunka

A babona szerint tilos házimunkát végezni szilveszter napján, mert ezek elűzik a szerencsét. És a szeméttel is vigyázni kell, mert állítólag, ha aznap kivisszük a szemetet, vele együtt visszük a szerencsénket is.

Mézescsók

Régebben szilveszterkor a szerelmespároknak mézzel kellett bekenniük az ajkukat, és úgy csókot váltani, hogy sokáig édes maradjon a szerelmük.

Gombóc

Szokás volt gombócfőzés. 12 gombócba beleraktak egy-egy cetlit a hajadon leány férfiismerősének neveivel, egyet pedig üresen hagytak. A szilveszteri babona szerint, ahhoz ment férjhez a lány a következő évben, akinek a neve abban a gombócban volt, amelyik először feljött a víz tetejére. Ha az üres gombóc volt az első, a lány még nem számíthatott házasságra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top