Magyarország kúl

Így lehet közlekedni az év végén Budapesten

Hogyan járnak a metrók, buszok, villamosok szilveszterkor és az újév első napjaiban?

Szilveszter éjszaka nemcsak a jelentősen sűrűbben induló éjszakai járatokkal lehet utazni: az elmúlt évekhez képest változásként az M2-es, az M3-as és az M4-es metró üzemidejét meghosszabbítják, a szerelvények éjjel 1 órakor indulnak utoljára a végállomásokról, írja a hvg.hu.

Budapesti szilveszter (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

December 31-én napközben a vasárnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, de a bevásárlóközpontokat is érintő autóbuszok jellemzően 17-18 óra után már nem érintik bevásárlóközponti megállójukat.

A nappali üzemzárás után a szokásosnál lényegesen sűrűbb éjszakai járatokkal lehet utazni, néhány vonalon pedig a szokásosnál is nagyobb befogadóképességű csuklós autóbuszok fognak járni.

Egész éjjel, 3-5 percenként közlekedik a 4-es és a 6-os villamos. A szokásos menetrendjükhöz képest kétszer, illetve háromszor sűrűbben közlekednek a belvárost elérő 907-es, 908-as, 909-es, 914-914A, 922-es, 923-as, 931-es, 941-es, 950-950A, 956-os, 960-as, 973-as, 979-979A és a 990-es éjszakai buszok, az éjszakánként egyébként néhányszor induló 916-os, 934-es és 940-es járatok pedig egész éjszaka közlekednek.

A korábbi években megszokottaktól eltérően – egyhónapos előkészítő munkának köszönhetően – az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonal üzemidejét meghosszabbítják: a szerelvények a végállomásokról éjjel 1 óra körül indulnak utoljára, azaz a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni rájuk.

Január 1-jén a közösségi közlekedési járatok az ünnepnapi/munkaszüneti menetrend szerint közlekednek, január 2-án pedig az iskolaszüneti menetrend lesz érvényben.

Január 3-tól a járatok a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek, az M3-as metróval pedig ettől a naptól ismét az advent előtti forgalmi rend szerint lehet utazni: a szerelvények munkanapokon az első hajnali indulástól 20:30-ig a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között közlekednek, esténként 20:30-tól üzemzárásig, valamint szombaton és vasárnap egész nap a teljes metróvonalon pótlóbusz jár.

Budapest területén a közterületi várakozási övezetekben 2018. január 2-án reggel 8 óráig díjmentesen lehet parkolni, kivéve egyes parkolókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top