Magyarország kúl

Még szavazhatsz az év halára és vadvirágára!

Az év vége felé zárulnak általában azok a szavazások, amelyek a jövő év kiemelt hazai élőlényeivel foglalkoznak. Néhány már eldőlt, de a halak és vadvirágok kérdésébe még abszolút beleszólhatunk!

Balin (MTI-fotó: Róka László)

Sokféle szavazás létezik, amióta internet van, de hazánkban az egyik legnépszerűbb az év állataival, növényeivel kapcsolatos. Szezonja van a 2018-as voksolásnak is.

Ezért is volt furcsa, hogy az idén elmaradt az Év Madara szavazás, de tudományos indoka volt: visszatért Magyarországra a vándorsólyom, és ez akkora dolog, hogy nem is volt kérdés, melyik madárfaj nyeri a címet 2018-ra. Egész éves rendezvénysorozatot szokott kapni az év emlőse is, amely 2017-ben a mogyorós pele volt, a jövő éviről azonban még nincs hír.

Év Fájából kettő is létezik, mindkettőt megválasztották már 2018-ra. Az egyik szavazás fafajokról szólt, itt a virágos kőris győzött, a másik pedig konkrét fára. Utóbbit a zengővárkonyi szelídgesztenye nyerte, amely európai megmérettetésen is indul.

Maradt azonban két fontos tétel decemberre, ahol kifejezhetjük szimpátiánkat.

A 2018-as év vadvirágát három növény közül választhatjuk. A jelöltek: apró nőszirom, fehér tündérrózsa, kornistárnics. A szavazatok leadására 2017. december 31-ig van lehetőség itt.

Szintén az év utolsó napjáig várják még a voksokat az év halára. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A balin, a domolykó és a kövicsík közül lehet választani. Részletes leírás és szavazás itt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top