Magyarország kúl

Hajdu mosógép, gyerekkorunk önjáró mikrobija

A jó öreg forgótárcsás, vagy a helyéről elpattogó automata Hajdu mosógép minden háztartásban megtalálható volt az átkosban.

A Hajdúsági Iparművek az ’50-es években még a hadiipart szolgálta, majd a ’60-as években tört be a háztartási gép bizniszbe. A jellegzetes henger formájú retro mosógép tényleg csak mosógép volt: a klasszikus változat vizet melegíteni, öblíteni, pláne centrifugázni nem tudott, de a kádban történő mosáshoz képest mindenképpen nagy előrelépést jelentett.

A Hajdú mosógép sok időt spórolt nagyanyáinknak, anyáinknak a ’60-as évektől kezdve. A vizet külön kellett melegíteni a gáztűzhelyen, vagy a sparhelten, majd mosást követően ki kellett öblíteni a ruhákat – rendszerint a kádban -, és végül a mosógép kistestvérének beillő centrifugába kellett bepakolni ahhoz, hogy a vizet ne kézzel csavargassuk ki.  Aztán a sok macera után megérkezett az önjáró csoda, az automata Hajdu!

Az önjáró: Hajdu Energomat automata mosógép

A Hajdu automata mosógép nagyobb teljesítményű volt elődjénél, és különféle divatos színekben várta, hogy a lakások öntörvényű éke lehessen a szocializmusban. Ez a gép már centrifugázni is tudott, és közben rendszerint elpattogott a helyéről. Hiába ültünk rá, ennek a mosógépnek külön akarata volt. Nektek milyen Hajdu mosógép állt a fürdőszobában?

Íme, egy retro reklám, a szuperautomata (!) Hajdu mosógépről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top