Magyarország kúl

Hófehér kismajom született Pécsen!

Először született zászlós farkú kolobusz a Pécsi Állatkertben. A kicsi majomfajta színe teljesen fehér, az is kiderült, hogy miért.

Hófehér kis gereza született! Idén nyáron több olyan állatfaj is érkezett állatkertünkbe, mely korábban még soha nem…

Közzétette: Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium hivatalos – 2017. december 19.

Idén nyáron egy újabb különleges, Pécsett korábban még soha be nem mutatott állatfajjal, zászlós farkú kolobusszal, más néven gerezával gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűjteménye. A Nyíregyházáról Pécsre költözött majomcsapat eredetileg egy kifejlett hímből, egy fiatal hímből, egy kifejlett nőstényből és a két kifejlett állat két hím kölykéből állt. Nemrég azonban tovább bővült a csapat, a két kifejlett állatunk újabb utódaként megszületett az első pécsi gerezakölyök.

Fotó: pecszoo.hu

A kis, egyelőre  ismeretlen nemű gereza  még anyja hasába csimpaszkodik. A kölyök különlegessége, hogy szüleitől és testvéreitől eltérően hófehér színű. Ez a gerezáknál teljesen megszokott jelenség, az újszülött várhatóan három hónapos kora körül ölti magára a felnőttekre jellemző fekete-fehér bundát.

A fehér színnek az a szerepe, hogy felhívja magára a felnőtt állatok figyelmét. Amint megtörténik a kölyök színének megváltozása, ez az érdeklődés megszűnik iránta.

Ezt a majomfajt korábban szép bundája miatt vadászták, e mellett állománya napjainkban is csökken a vadászat és a természetes élőhelyének számító közép-afrikai esőerdők folyamatos pusztulása miatt. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt, ezért is nagy dolog a kicsi születése. Bár a zord időjárás miatt a gerezacsapat jelenleg sok időt tölt a fűtött állatházban, jó időben szerencsésebb látogatóink már láthatják az újszülöttet és családját a külső kifutóban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top