Magyarország kúl

ZA-KO – Álommunkahely az átkosban!

Színjátszókör, fotószakkör, tekeklub, üdülő - ezeket kapták a szocializmus legnagyobb ruhagyárában dolgozók.

 

A 18 millió forintból épült Zalaegerszegi Ruhagyár Közép-Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb ruhagyára volt 60 éve, és dolgozóinak olyan munkakörülményeket biztosított, amit még ma is megirigyelhetnénk.

A kiváló minősítést magáénak tudható vállalat férfikabátok gyártásával kezdte meg a működését 1951-ben. Később a zakók, nadrágok és télikabátok divatjával nemcsak a hazai, hanem a szovjetet, a japán, sőt, még a kapitalizmus melegágyába, az amerikai piacra is betörtek ZA-KÓ néven. A Zalaegerszegi Ruhagyár a ’90-es évek  közepére a hazai divatipar  meghatározó szereplőjévé vált.

A retro  gyár nemcsak a vevők körében volt népszerű, hanem a dolgozók is szerettek bejárni. Az alkalmazottainak nemcsak munkásszállót, üdülőt  és gyönyörű üvegházas kertet biztosított a gyár, hanem saját színjátszókört, fotószakkört, lövészklubbot, kézilabda – és tekecsapatot, a dalos kedvűek pedig énekkarban is megmutathatták tehetségüket.

A tervért  dolgozók nemcsak elégedettek voltak, hanem nagyon jó szakemberek is – a képzésre különösen nagy figyelmet fordítottak, sikereikért cserébe pedig a Magyar Népköztársaság Állami díját is betehették a vitrinbe. A te apukádnak volt a ZA-KÓ  varrógépeivel  készített kabátja?

Fénykorában kisfilm is készült a gyárról – 7:28-tól retro divatbemutatót láthatunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top