Magyarország kúl

Félig hal-félig fiú, avagy ilyen, ha egy mocsárban nősz fel

A Hanság lidércfényes lápi világából egy félelmetes emberi lény került elő: úszóhártyája kötötte össze ujjait, testét pikkely borította és nyers halakon élt.

A helyiek Hany Istóknak nevezték és úgy vélték, be fog tudni illeszkedni az emberek közé… elmondjuk, mi az a lidércfény és mutatjuk a történet végét!

Két kapuvári  halász egy fura szerzetet fogott ki a hansági láp sekély tavából 1749 tavaszán. Egy 8-10 éves körüli fiúcskát találtak meglehetősen vad, zabolátlan állapotban.

Először valami vízi lénynek hitték, mivel irtózatosan pikkelyes bőre, kerek feje, nagy logó orra, különösen széles szája, kettős szemhéja volt, kéz – és lábujjai között pedig úszóhártya feszült.

A mocsárvilág nem az a kedves hely

Feltehetően egy elveszett árva gyereket találtak, aki egyedül túlélte a zordon körülményeket. Ez már önmagában csoda volt, hiszen a Hanság (köznyelven Hany), míg le nem csapolták, legalább olyan veszélyes helynek számított, mint a Star Warsból jól ismert Dagobah bolygó. A mocsárban mászkálni alapvetően nem biztonságos, ráadásul – ahogy akkoriban hitték – lidércek is kísértetettek arra. A lápvilágban megjelenő ’lidércfényektől’ mindenki rettegett, a néphit szerint a talajvíz felett lebegő sárgás-kékes fénycsóvák a halálba csalogatták az embereket. Ma már közismert, hogy csupán a mocsári gázok öngyulladásának köszönhető ez sajátos jelenség, ennek ellenére el tudjuk képzelni, mennyire horrorisztikus lehetett éjszaka egyedül arra kóborolni.

Nyers hal, békák ajándékba és a szociális készség hiánya

Miután a halászok ’kifogták’ a meztelen kisfiút, a közeli Kapuvárra vitték, ahol a vár lakói mindenféle főtt étellel kínálták, de a gyerek nem evett semmiből, beszélni nem tudott, ezért hosszas tanácskozás után mocsári állatokat hoztak neki: élő ’vízimarhákat’ (halakat), kígyókat, békákat, amelyekből már vígan falatozott.

Miután jól elszörnyülködtek sajátos táplálkozásán, elhatározták, hogy rendes gyereket faragnak belőle. Gyorsan megkeresztelték és a Hany István (a.k.a. Istók) nevet adták neki. Istókról hamar kiderült, hogy nem nagy barátja az embereknek. Ha a közelébe ment valaki egyből rúgott-harapott, szívesen töltötte idejét a vár sötét zegzugos részein szökdécselve, vagy: jókat úszkálva a vizesárokban.

Fotó: Kapuvár

Azt mondják, hogy amikor már valamelyest megszokta az új helyzetet, vadonatúj csizmát, dolmányt kapott és elkezdték tanítgatni pár egyszerű feladatra, például sepregetésre, vízhordásra. Azonban minden nevelés hasztalannak bizonyult: a ruha rongyokban lógott a gyereken, beszélni nem sikerült megtanítani, továbbra is a nyers hal volt a kedvence és nem tudott semmi mást, mint négykézláb ugrándozni. Egy idő után Kapuvár népe teljesen letett arról az elképzelésről, hogy a fiú a közösség hasznos tagja lesz, elkezdték csúfolni, valamint kutyákkal őriztették, hogy ne szökjön meg.

Úgy hírlik, egyedül a parancsnok lánya bánt vele tisztességesen, ezért a lány lagzijakor Istók egy halom ugrándozó békát borított az ünnepi asztalra szeretete jeléül.

Az előkelő vendégsereg hangulatát persze nem dobta fel ez a performance, így Istókot lecsukták egy időre.

Forrás: Wikipédia

A szökés 

Nem csoda hát, ha a fiúnak végképp elege lett: valószínűleg a várkastélytól nem messze lévő Rába folyóba ugrott, ami egyenesen visszavezette őt vadregényes otthonába. Úgy szól a fáma, hogy elszökése után három évvel pár halász még látta őt a vízben felbukkanni.

Hany Istók történetét az emberi fantázia az évek során valószínűleg kiszínezte, de az tény, hogy egy kivételes fiút találtak a Hanságban, aki a keresztségben a Hany István nevet kapta. Istókról számos festmény, szobor készült, valamint Jókai Mór is írt róla a Névtelen vár című regényében. Legendája mai napig népszerű, Kapuváron hírességként tartják számon, ’házi Loch Ness-i szörnynek’, vagy a ’láp Tarzanjának’ is nevezik.

Forrás: Vasárnapi Újság 1855. évi 9. szám, Kapuvár.hu,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top