Magyarország kúl

Új faj és új rekordok a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdőben idén új fajok jelentek meg, miközben a természeti kincsekre és a turisztikai létesítményekre kíváncsi látogatók létszáma is csúcsokat döntött.

Közzétette: Pilisi Parkerdő – Parkerdő az emberért – 2017. december 14.

Napjainkban igen ritka és örömteli eseménynek számít, ha őshonos fajok spontán visszatelepüléséről hallhatunk híreket. A Pilisi Parkerdő 2017-ben egy ilyen ritka eseménynek örülhetett: egy régi-új faj, a mocsári teknős megtelepedésének, írja a Turizmus Online.

Nyár elején több olyan kistóban jelent meg és rakott tojást a mocsári teknős, amiket az erdőgazdaság szakemberei a „Parkerdő természetesen” természetvédelmi program keretében, uniós támogatás segítségével állítottak helyre.

Az erdei ökoszisztéma sokszínűsége szempontjából örömteli eredmény még, hogy a Pilisi Parkerdőben ismét fészkelt és sikeresen kiröptette fiókáit a visszatérő feketególya és rétisas pár. A fészkelési időben mindkét védett madárfaj különös nyugalmat igényel, emellett magas fákkal benőtt, vízállásokkal és patakokkal tarkított, változatos élőhelyet, amelyet a jelek szerint megtaláltak a Pilisi Parkerdőben.

Közzétette: Pilisi Parkerdő – Parkerdő az emberért – 2017. december 14.

A 2017-es munkálatok során további 2 ezer hektárral gyarapították az örökerdők területét: így már összesen 16 ezer hektáron kezelik az erdőket.

A 2017-es év több turisztikai létesítményben is rekord látogatottságot hozott. A leglátványosabb a „hagyományos”, bakancsos kirándulóhelyek nagy népszerűsége, amit a legközelebbi településtől is csaknem kétórányi gyalogútra lévő Prédikálószéki-kilátó látogatottsági rekordja mutat a legszemléletesebben: a 639 méter magas hegycsúcsra fél év alatt 20 ezer kiránduló kapaszkodott fel.

Ezen túl keresettek voltak a Pilisi Parkerdő ismeretterjesztő foglalkozásai is, hiszen az erdészek 2017-ben minden eddiginél több szarvasbőgés-hallgató túrát indítottak, és az erdei iskolák is az eddigieknél több, összesen 15 ezer gyermeket fogadtak programjaikon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top