Magyarország kúl

Túlburjánzó, diszkrét, csoffatag – karácsonyi fények a Vörösmarty tértől a külvárosig

Ámultunk a Belváros pompázatos (na jó, kicsit túltolt) díszkivilágításán, majd elindultunk kifelé. És meg sem álltunk a teljes sötétségig. Karácsonyifény-körkép Budapestről.

Fénybe borul Budapest december elején, csodás szín- és fénykavalkád emlékeztet mindenkit arra, hogy közeleg a karácsony!

Na jó, ezt pontosítsuk: amikor azt mondom, Budapest, akkor Budapest egy nagyon-nagyon kicsi, mondjuk századnyi részére gondolok, csodás szín- és fénykavalkád alatt pedig egy teret és egy viszonylag rövid utcát értek, az előbbin a turisták, az utóbbin a közepesen gazdagok vásárolnak. Ez természetesen a Vörösmarty tér és a Fashion Streetnek elnevezett felső-középkategóriás, izé, divatutca. Figyeltek a nagykörútra is, és egészen meggyőző az Andrássy.

Budapest többi, tehát túlnyomó részén inkább a lakossági leleményre számíthatunk: a körúton túl még találunk ugyan fényeket, ám ezek kereszteződésről kereszteződésre halványodnak a központtól távolodva. És mi távolodtunk, meg sem álltunk Zugló Örs Vezér tere környéki részéig, hogy megnézzük, mit jelent a karácsonyi hangolódás a kis utcákon, lakótelepeken, régi bérházakban. Az elemzéstől – és úgy általában a szövegtől – megkímélnénk mindenkit, inkább mutatjuk.

Vörösmarty tér

Fotók: Neményi Márton

Fashion Street

Andrássy út

Reviczky utca

Baross utca

Kálvária tér

A Keleti pályaudvar környéke

Zugló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top