nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Újra hódít a nagyi sparheltje!

Újra hódít a nagyi sparheltje!

A fatüzelésű sparhelten minden sokkal finomabbra főtt, és meleget is adott!
Petrás Gabriella
Petrás Gabriella
f Ajánlom

Régen, amikor a takarékosság és a praktikum volt a használati eszközök fő erénye, a sparhelt, más néven a takaréktűzhely, szinte minden retro  háztartásban megtalálható volt.

Ahogy a neve is mutatja – németül sparherd -, a takaréktűzhely sokat spórolt a háziasszonyoknak nagyanyáink idejében: miközben megfőtt az ebéd, vagy elkészült a vacsora, a főzőlap melege elegendő volt sütemények  sütéséhez is, és a kis helyigényű sparhelt befűtötte a konyhát  is.

A zárt tűzterű sparhelt eredetileg vályogból, téglából készült, ami már a 19. század második felétől megjelent a falusi  házakban, és lehetővé tette a füst nélküli sütést, főzést.

Az idők folyamán aztán elnyerte a nagyanyáink konyhájából ismert öntött vas formáját, és a benne sütött kalácsok, sütemények minősége szinte ugyanolyan volt, mint a búbos kemencében készült finomságoké.

A hangulatos sparhelt újra divat, és nem olcsó mulatság!

Napjainkban újra kezd divatba jönni a retro sparhelt, és ha még a dizájn is fontos, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy hangulatos tűzhelyért. A te nagyidnak volt sparheltje?

Megosztás Facebookon