Utazás

Magyarország legszebb városai: 5 érdekesség Győrről

Tudtad, hogy innen származik a fröccs?

A folyók városa

Győr a folyók városa. Méghozzá azért, mert három folyó, a Mosoni-Duna, a Rába és Rábca torkolatánál fekszik. Egyébként az első elnevezését is az egyik folyóról kapta. Arrabona volt a neve, amit az Arrabo folyóról kapott, ez a mai Rába. Győrt ezen túl a találkozások városának is nevezik, mert az úgynevezett Aranyháromszögben található, Bécs, Budapest és Pozsony között szinte félúton.

A fröccs hazája

Jedlik Ányos győri bencés szerzetes nemcsak a dinamót találta fel, hanem részt vett a szódavíz létrehozásában és nagyüzemi terjesztésében is.

A barátai, azaz Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Fáy András társaságában ezt próbaképpen kombinálta a borral.

Mindez nagy sikert aratott, így született a fröccs. Győrben éppen ezért minden évben megrendezik a fröccsnapokat.

Városháza / Fotó: Wikipedia

A legnagyobb motorgyár

Győrben van az Audi magyarországi gyára, ami bizony a világ legnagyobb motorgyára. Az Audi Hungaria Zrt., az ingolstadti székhelyű AUDI AG magyarországi leányvállalata több mint 11 ezer embert foglalkoztat Győrben, akik a motorok mellett a prémiumkategóriás Audi TT sportkocsikat és az Audi A3 Limousine és Cabriolet autókat gyártják.

Nagy kérdések a balettban

Ha Győr, akkor balett, hiszen a Győri Balett világszerte híres.  A társulat első évtizedét Markó Iván szellemisége határozta meg. Koreográfiái az emberiség nagy kérdéseit vetették fel, erőteljes érzelmi, indulati töltéssel, s a látványszínház gazdag eszköztárának bevetésével. Az indulásuk is legendás volt. Kilenc év alatt összekovácsolódtak az iskolapad és a balettkorlát mellett. Az Állami Balettintézettől átvett diploma után, úgy döntöttek, hogy nem szélednek szét, hanem együtt építik a karrierjüket. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki a Győri Balett vezetője lett. Később a társulat alapító tagja, Kiss János vitte tovább a közel 40 éve alakult társulatot.

 

Henry-karabély

Sokak gyerekkorának egyik kedvenc olvasmányában, a Winnetou-történetekben nagy szerepet kap egy bizonyos Henry-karabély, aminek John Xantus névvel ellátott ezüstözött változata jelenleg a győri Rómer Flóris Múzeumban látható.

Karl May német író ugyanis Xántus Jánosról mintázta Old Shatterhand alakját.

A levél, amelyben ehhez a nagy utazó és felfedező engedélyét kéri, ma is megtekinthető a Karl May Múzeumban, Drezdában. Xántus János utazó, néprajzkutató a Győri bencés gimnáziumba járt, a nevét őrzi a győri állatkert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top