Magyarország kúl

Így éltünk az átlagbérből 1984-ben!

Sanyo videorekorder, Lee Cooper nadrág és egyéb luxuscikkek is voltak az átkosban. A farmernek elég jó ára volt.

1984-ben az élelmiszerárak az egekbe szöktek: az áremelés a húskészítményeket, a paradicsomot, az uborkát, valamint a túrót is érintette, és bár a kenyér és a tej ára nem változott, de az 5452 Forintos átlagbérhez képest jelentős volt a drágulás.

A jelentős áremelés érzékenyen érintette a szocializmust építő szüleink pénztárcáját, az 1983-ban kiadott 1000 Forintos bankó luxuscikkekre biztosan nem volt elegendő – még akkor sem, ha volt belőle 5-6 darab a pénztárcában.

Skálában  egy Sanyo videorekorder 64.000 Forint, a Hajdú mosógép 12.000 Forint, egy női ballonkabát pedig akár a fizetésünk felét is elvihette. Egy Lee Cooper vászonnadrágra viszont már futotta a Bartók Bélás ezresből, mert csak 950 Forintba került. Sőt, egy 1,5 szobás tanácsi lakást havi 150 Forintért lehetett bérelni, vagyis arányaiban az akkori fizetés töredékéért.

Mókus csokit is dögivel vehettünk 1 Forintért, Fruttit és tejkaramellát 7-8 Forintért, Kajla és Maci csokit  pedig 9 Forint 50 Fillérért. Egy doboz Medve sajt 2,50 Forint, a Mese sajt  pedig 4 Forint, a 0,25-ös Márka  üdítő pedig 4,50 Forint volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top