Magyarország kúl

Magyarok építenék a Balkán legmagasabb épületét

Különleges fekvésű balkáni kisvárosban húzna fel egy ötvenemeletes felhőkarcolót egy siófoki vállalkozó. Miért pont ott és miért pont ő?

Brcko belvárosa (Fotó: Wikimedia Commons)

Ötvenemeletes épületet építenének a magyarok Bosznia-Hercegovinában! – ezzel a címmel köszönt be pár hete Bosznia legnagyobb gazdasági portálja, a Biznisinfo.ba, miután megtudták: a negyvenezres Brcko városában magyarok bejegyeztek egy céget, amely több objektumot is építene a városban. „Különösen figyelemreméltó az a tény, hogy a tervek szerint egy ötvenemeletes épületet építenének. Amennyiben ez valóban megvalósulna, ez lenne a legmagasabb épület Bosznia-Hercegovinában” – számolt be az mno.hu.

A magyar befektető nem más, mint a siófoki Molnár 2010 Kft., amelynek a tulajdonosa, Molnár József nemrég jegyeztette be a cégét Brckóban.

Az üzletember a lapnak azzal indokolta a választását, hogy a város nagyon kedvező és szép helyen terül el a Száva mentén, és mivel közös határa van Horvátországgal, lényegében az Európai Unióval is határos.

Brcko elhelyezkedése valóban kulcsfontosságú Bosznián belül, ugyanis ez a város köti össze a boszniai Szerb Köztársaság keleti és nyugati részét. A Boszniai-hercegovinai Föderáció számára sem volt mellékes a település: számukra ez a város az egyetlen kijutási lehetőség Horvátország keleti részére.

Az 50 emeletes épület felemeléséhez azonban nem csak rengeteg munkára lesz szükség, hanem türelemre is, mivel a jelenlegi törvényi szabályozás szerint egyelőre nem lehet ilyen magas objektumot létesíteni, így szükség lesz a jogszabályok módosítására is.

Rekord lenne

Ha Molnár József tervei megvalósulnának, a brckói felhőkarcoló a balkáni rekordok könyvébe is bekerülhetne. Jelenleg a 261 méter magas, 66 emeletes Istambul Sapphire a legmagasabb épület a Balkánon, amit az 51 emeletes Spine Tower követ. Bosznián belül azonban a Molnár-féle felhőkarcoló azonnal országos csúcsot döntene, hiszen az Avaz Twist Tower a maga 142 méteres magasságával „csak” 38 emeletes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top