Magyarország kúl

Végre, nem csak itthon világhírű a magyar konyha

Attól ugyan még messze vagyunk, hogy gulyáséttermek, főzelékfalók és lángosozók árasszák el a világ nagyvárosait, de azért külföldön is egyre népszerűbb a magyar koszt. Összeszedtünk néhány nem csak itthon világhírű magyar ételt és éttermet.

Pár héttel ezelőtt a NÉBIH-ellenőr elől menekülő zugkifőzdés gyorsaságával szaladt végig a Facebookon egy videó, amelyben amerikai egyetemistákkal kóstoltattak meg különféle jellegzetes magyar ételeket. A t-bone sztéken nevelkedett tengerentúli fiatalok lelkesen tömték magukba a gulyást, a töltött káposztát, a rakott krumplit meg a szilvásgombócot, és nem győzték dicsérni a magyaros konyhát.

„Nem csoda – gondolhatja a kedves olvasó –, hiszen a magyar konya világírű.” A hazai közgondolkodásban sajnos évtizedek óta makacsul tartja magát ez tévhit; valószínűleg ez az egyik oka annak is, hogy januárban tömegek nézték végig a tévében és az interneten, ahogy Széll Tamás bresse-i csirkét konfitál Lyonban, és miután a negyedik helyezett csapat még két különdíjat is elhozott a szakácsolimpiáról, hetekig a magyar gasztronómia nagy diadaláról cikkezett a sajtó.

A camdeni piacon valódi magyar töpörtyűt is kapni (Fotó: FoodiesFeed)

Tény, hogy a magyar konyha újra erőre kapott: vannak már Michellin-csillagos éttermeink, Budapesten virágzik a streetfood-szcéna, és vidéken is egyre több a nívós és megfizethető árú fogásokat kínáló vendéglő. A nemzetközi sajtóban megjelent hírek, riportok bizonyítják, hogy Magyarország gasztronómiai szempontból is egyre inkább kúl hellyé válik – de sajnos, attól azért még messze vagyunk, hogy Bécsben, Londonban vagy Manhattanban magyar kifőzdék szorítsák ki a népszerű hamburgerezőket, szusibárokat és francia éttermeket az előkelő negyedekből.

Ezért is jó látni, amikor egy-egy magyarok által gründolt, magyar ízekben utazó étterem, kifőzde, gyorsbüfé meg tudja ugrani egy külföldi nagyváros lakóinak ingerküszöbét, ne adj’ isten, sikeressé is válik. Mert vannak ilyenek, mindjárt be is mutatunk néhányat.

Torontóban mindenki kürtőskalácsot majszol

Dobsai Éva férjével és két gyerekével 1956-ban vándorolt ki Budapestről Torontóba. Miután letelepedtek, azért kezdett el kürtőskalácsot sütni, mert „az íze az otthonra emlékeztette”. Amikor évtizedekkel később unokája, Justin a feleségével először látogatott el Budapestre, ők is megkóstolták a híres magyar édességet. „Elég volt egy harapás ahhoz, hogy eldöntsük, el kell hoznunk Magyarországnak ezt az ízletes darabkáját Kanadába” – írják nagyanyjukkal közös vállalkozásuk, az Eva’s Original Chimneys weboldalán.

Igazi magyar kürtőskalács – újragondolva (Fotó: Eva’s Original Chimneys)

Éva unokái segítségével alaposan átértelmezte a klasszikus finomságot. Torontó és Dél-Ontario utcáin cirkáló food truckjaikban az eredeti cukros és fahéjas-cukros változat mellett többek között fagylalttal, nutellával, vajkaramelával, sós-karamellás brownie-darabokkal és csokoládéöntettel megbolondított, illetve chedar sajtos-olivaolajas-citromos-borsos kürtöskalácsot is árulnak. Méghozzá hatalmas sikerrel: a kanadaiak hosszú, tömött sorokban várakoznak az Eva’s Original Chimney’s mozgóbüféi előtt, az alapítók pedig sorban nyerik el a rangos gasztronómiai díjakat, és olyan főzőműsorokba hívják meg őket, mint a Carnival Eats az amerikai Cooking Chanellen.

Nagy siker a lángos Camden Townban és Cambridge-ben

A London északi részén lévő Camden Town a brit főváros egyik legfelkapottabb turistanegyede. A Kelet- és Nyugat-Londont összekötő Regens-csatorna partján tömött éttermek, pubok, kávézók várják a helybélieket és turistákat – köztük a Made in Hungaria nevű magyar kifőzde, a környék legnépszerűbb ételstandja.

A lángos Londonban és Cambridge-ben is tarol (Fotó: Thinkstock Photos)

A camdeni piacon működő kifőzdében klasszikus magyar ételeket – például sült kolbászt, brassóit, rántott húst, húsos káposztát, rétest és somlóit – ehetnek a betérők. A legnagyobb sláger persze a lángos, ami hamar nagy kedvenccé lépett elő Londonban; olyannyira, hogy a Trip Advisor népe nem győzi szórni a csillagokat az értékelésekben. A szomjas vendégek sem maradnak hoppon: a Made in Hungariában a legjobb magyar pálinkákat is megkóstolhatják, sőt, akár magyar söröket vagy Traubit is ihatnak.

A magyar ízek Anglia egyik leghíresebb egyetemvárosában, Cambridge-ben is nagyon kedveltek. Az egyeteme mellett klasszikus, középkori épületeiről híres kisváros piacán idegenbe szakadt honfitársaink árulják a kürtőskalácsot és a fokhagymás lángost, az üzlet tulajdonosa azt mondja, hogy a hazai finomságok mind a cambridge-iek, mind a turisták körében nagyon népszerűek.

A gulyás már Japánban is híres

Ha a magyar konyha egyszer végre tényleg világhírű lesz, az elsősorban az olyan szent őrülteknek lesz köszönhető, mint Moldován Viktor, aki kitartó munkával és elkötelezettséggel egészen Japánig vitte a hazai gasztronómia hírét. A Víz éttermet Hokkaidó szigetén nyitotta meg három évvel ezelőtt; a magyar ételeket kínáló helyet az idei Michellin Guide is ajánlja az ínyenceknek.

A Michellin Guide is ajánlja a hokkaidói magyar éttermet (Fotó: Víz Étterem)

Moldován igazi „farm restaurantként” viszi a helyet: kizárólag helyben termesztett zöldségekkel és gyümölcsökkel készíti nagyszerű fogásait, amelyek között olyan klasszikusok is szerepelnek, mint a gulyás, a paprikás csirke vagy a karalábéfőzelék. A hozzávalók többségét a közeli Tokachi Hills farmról hozzák, jövőre már mangalicát is vághatnak – addig Magyarországról szerzik be a hosszúszőrű sertésből készült ételekhez a húsárut.

Moldovánt májusban a Michellin-ajánlás kapcsán a Dining Guide is meginterjúvolta. A séf komoly visszaigazolásnak tartja a megjelentést, és fontosnak tartja, hogy ráébressze a szakmát: a magyar konyhában van jövő és lehetőség.

Kóserszilva – nagyon másképp

Izraelben több magyar étterem is működik, többségük a megszokott gulyás-paprikás csirke vonalban utazik. Nem úgy a Jeruzsálem belvárosában működő Igen Migen nevű kóser étterem, ami hagyományos magyar süteményeket is kínál. Rafael Kohn, az étterem tulajdonosa Czigleczky Tibor séffel és Kiss Eszter mestercukrásszal indította be a boltot, a konyhai munkát egy híres olasz szakács, a Jeruzsálemi Kulináris Intézet alapítója, Yohanan Lambiase dirigálja.

Nagyon kóser (Fotó: Facebook/Igen Migen)

Az Igen Migen több jellegzetes magyar étellel várja a vendégeket: mint a körözött, a rakott krumpli, a töltött káposzta, a Gundel-palacsinta vagy a szilvásgombóc. És bár más nemzetek ételeit is kínálják – mint a Ravioli Porcini vagy a török pizza – a legnagyobb sláger a nyitás óta itt is a „Budapest Street Langos” – vagyis a fokhagymás-sajtos tejfölös lángos.

Ausztráliában is imádják a sült kacsát és a lecsót

Az új-dél-walesi Randwickben üzemel Ausztrália leghíresebb magyar étterme, a Corner 75. Tulajdonosa Varga Pál, aki fontosnak érzi, hogy a kengurus földrészen is népszerűvé tegye a magyar konyhát – meg is tesz mindent ezért: az étlapon a hideg meggylevestől a lecsón és a hortobágyi palacsintán át a gulyásig rengeteg jellegzetes hazai íz szerepel. A vendégek kedvence a párolt káposztával tálalt sült kacsa, a lángos és a cseresznyés rétes. És persze a jó magyar borok, amelyekből kellemes választékot tartanak a randwicki étteremben.

A halhatatlan, legyőzhetetlen, lefőzhetetlen gulyás (Fotó: MTI)

Varga arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a hely berendezése igazán „magyaros” legyen. A falakat piros-fehér-zöld zászlók, csikóbőrős kulacsok és egy magyar rendszámtábla díszíti – no meg olyan magyar származású hírességek fotói, mint Tony Curtis, Gábor Zsazsa, Papp László – és Soros György!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top