nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Két ország is fejleszti a mesés Zselici Csillagparkot

Két ország is fejleszti a mesés Zselici Csillagparkot

Fejlesztik a Zselici Csillagparkot és környezetét, valamint megújítják a horvátországi Suhopolje Jankovich-kastélyának parkját egy 2019 tavaszáig tartó, másfél millió euró költségvetésű horvát-magyar együttműködés keretében.
Mehlhoffer Tamás
f Ajánlom

 

Éjszakai látvány a Zselic Csillagparkban (Fotó: zselicicsillagpark.hu)

A projekt magyar résztvevője, a somogyi állami erdőket kezelő Sefag Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a horvátországi Verőce megyével közösen és nagyrészt európai uniós pályázati forrásból megvalósuló projekt eredményeként a csillagvizsgálónál napelemeket, öntözőrendszert helyeznek üzembe, a létesítmény újabb interaktív elemekkel és ismeretterjesztő játékokkal gazdagodik. A közeli Ropolyi-tónál természet- és tájismereti látványház, valamint az ezekhez szükséges kiszolgáló létesítmények infrastrukturális elemek lesznek.

A zselici fejlesztésekkel párhuzamosan a horvát oldalon felújítják a suhopoljei Jankovich-kastély gyönyörű parkját. A Sefag és Verőce megye számos közös rendezvényt is szervez a jövőben, erősítve a nemzetközi együttműködést, javítva a turisztikai szolgáltatások színvonalát.

A félezer főállású alkalmazottat foglalkoztató Sefag 80 ezer hektáron végez erdő- és 103 ezer hektáron vadgazdálkodást, jelentős fafeldolgozó kapacitása is van. A cég üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot. A társaság éves árbevétele 9 milliárd forint.

Megosztás Facebookon