Magyarország kúl

Gigantikus szarvasbikát ejtettek el Somogyban

Sírt az osztrák vadász, aki megadta a végtisztességet a somogyi erdőben ejtett hatalmas szarvasnak. Az átlagos bika agancsa 9 kilós, ennek 14 kiló volt.

A 14 kilós trófea (Fotó: mvok.hu)

Kapitális méretű gímbikát ejtett el egy vadász a Gyótai Vadásztársaság területén a napokban, írja a sonline.hu.

A 8770 hektáros vadászterületen nem ez az első párját ritkító trófeás nagyvad, amelyet kilőttek. Tavaly a területen 881 nagyvad került terítékre a vadkárok és a populáció egyensúlyban tartása miatt. Összesen 50 gímszarvas-bikát sikerült elejteni a legutóbbi idényben, köztük húsz öregebb példányt és ígéretesnek nem látszó fiatalabb bikákat is. A vadászterületen 1981-ben már esett egy világrekord trófeájú bika, amely hét évig tartotta helyét, és jelenleg is hatodik a világranglistán. Az idei szarvasbőgés idején ismét sikerült egy kapitális méretű példányt elejteni.

A 80 éves Rudolf Sellnernek egy 70 éves vadásztársa adta át a kilövés lehetőségét. – Ezt a kapitális méretű gímszarvasbikát három éve már figyelték a területen, ám most érkezett el a kilövésének ideje – mesélte Tibáld Béla, a vadásztársaság elnöke az üsztői vadföldön elejtett példányról, amelyet Horváth Róbert hivatásos vadász kíséretében ejtett el Rudolf Sellner. – Az állat már öregnek számított, a maga tizenkét évével. Ettől a kortól már visszafelé fejlődik az agancs, ugyanúgy, ahogy az embereknél is, látszanak az öregedés jelei.

A legtöbb elejtésre érett példány agancsa körülbelül 9 kilót nyom, az aranyminősítést szerzett lövéssel egy csaknem 14 kilós trófeával büszkélkedő bikát hozott terítékre a vadász, aki élete bikáját lőtte meg. Ezt nevezik a vadászok „Lebenhirsch”-nek, vagyis életbikának.

– A vadász sírt, amikor megadta a végső tisztességet a zsákmánynak, amely az idei szezonban Somogy legjobbjának számít a súlya és a trófeabírálat alapján. Az aranyminősítésű trófea csaknem 240 pontot kapott a CIC-rendszer alapján – mondta Tibáld Béla. – A trófeát országos bírálatra küldték, tulajdonosa úgy döntött, hogy csak a koponyát és a hozzá tartozó agancsot kéri, nem tömette ki a szarvast.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top