Magyarország kúl

Magyar nádpanzió lehet a világ legszebb szállásépülete

Egy Csongrád megyei panzió épülete bekerült a világ legnagyobb építészeti fesztiváljának döntőjébe: a díjkiosztót Berlinben tartják.

Az Artkazal épülete (Fotó: World Architecture Festival)

Tóth Zoltán és Nagy Csilla (Artgroup Stúdió) mórahalmi Artkazalja bekerült a World Architecture Festival döntősei közé a megépült hotelek és szabadidős létesítmények kategóriájában. Az Index beszámolója szerint egy nádépületről van szó, amely esetében nem a magyar hagyományok szerinti nádtetőről, hanem falborításról van szó, lapos tetővel.

A Csongrád megyei panzió izgalmas építészeti élmény: belső udvarának ügyes a kialakítása, játszanak az oszlopokkal és az ablakokkal. A nád otthonossá, meleggé, tájba simulóvá teszi az épületet és megszelídíti a cortenacél peremet is.

Fotók: Artgroup

A kettős nádszövet– 25 centi vastag, átszellőztetett rétegről van szó– kitűnően hőszigetel, leginkább a nagy nyári meleg idején. A ház környezetbarát is: napelemekkel, okos rendszerekkel felszerelt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top