Magyarország kúl

Vadludak tízezreit csodálhatjuk a tatai webkamerán

A tatai Öreg-tó medrébe érkező több tízezernyi vadludat az állatok zavarása nélkül bárki figyelemmel kísérheti az interneten egy webkamera segítésével.

A napelemmel működő kamera a tómeder azon részére került, ahol nem zavarja az állatokat, ám ahonnan a madarak mozgása jól nyomon követhető – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A jelenleg tesztüzemmódban működő rendszert hamarosan a nagyközönség is kipróbálhatja.

Vadludak Tatán (Fotó: vadludsokadalom.hu)

Az Öreg-tavon már 28 ezer fölé emelkedett a ludak száma, és ezekben a napokban olyan ritkaságok is megfigyelhetőek, mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd, az örvös lúd és az apácalúd.

Sokadalmi programok

A 17. Tatai Vadlúd Sokadalmat november 25-én, szombaton rendezik meg. A program hajnalban, a ludak reggeli csapatos kirepülésével kezdődik, a madarak sötétedéskor szintén egyszerre térnek vissza a tó részlegesen leeresztett medrébe.
A két időpont között a parton álló madármegfigyelő toronynál természetvédelmi programok, a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, kézműves kirakodóvásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják az érdeklődőket.

Különleges madárpihenő

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek Magyarországra.
A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.
A webkamera  itt érhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top