nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Dianás sósborszesz – Már Kossuth is szerette

Dianás sósborszesz – Már Kossuth is szerette

A fehér selyempapírba csomagolt, ropogós csokiburkolattal bevont sósborszeszes Dianás cukorka generációk gyerekkorát kísérte végig.
Petrás Gabriella
Petrás Gabriella
f Ajánlom

A Dianás cukorka egybeforrt a sósborszesszel, ami régebbi, mint sejtenénk! A 19. század végén Brázay Kálmánnak köszönhetően még az emigrációban élő Kossuth is kipróbálta a sósborszeszt, és ódákat zengett róla:

 

Ha érzem, hogy szemeim fáradni kezdenek, jól megmosom a sósborszeszszel különösen ügyelve arra, hogy a szeszpára jól a szembe jusson, és minden rendben van. Ez csakugyan megbecsülhetetlen eredmény.

1907-ben Erényi Béla gyógyszerész is be akart törni az akkor népszerű sósborszesz piacra, és sikeres reklám  hadjáratának köszönhetően ma már az ő nevéhez kapcsoljuk a Dianás cukorkát.

Sósborszesz, a csodaszer
Forrás: www.adtplus.arcanum.hu

A sósborszesz fogfájásra, ínygyulladásra, fertőtlenítésre és hűsítésre is használták régen, majd – többek között – cukorral és csokival  keverve, az édességek  sorában is kivívta a dobogós helyet.

A ’70-es években 20 Fillér volt egy szem Dianás cukorka, és több kiskamasz  is ettől, a ma már retro  cukortól remélte élete első alkoholos mámorát. Nem egy városi legenda keringett arról, hogy ha tetemesebb mennyiséget megeszik belőle az ember, akkor olyan hatás érhető el, mintha alkoholt fogyasztott volna. Te is szeretted a Dianás Cukorkát, amit Nagy Feró megénekelt?

Megosztás Facebookon