nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Újranyit egy különleges budapesti fürdő

Újranyit egy különleges budapesti fürdő

A 12 éve bezárt intézmény új medencéket, fürdőépületet és szolgáltató egységeket kap, összesen 14 medencével üzemel majd.
Avatar
ft
f Ajánlom

Az Inforádió írása megjegyzi, hogy a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő rekonstrukciójára és bővítésére kiírt közbeszerzésről már írt korábban a Magyar Építők. A Soroksári-Duna bal partján az 1920-as évek végén épült fürdő korábban Budapest egyetlen olyan gyógyfürdője volt, melynek gyógyvize a jódos, brómos vizek csoportjába tartozik.

Veszteséges működése miatt a XX. kerületi intézményben a strandot 2001-ben, a gyógyfürdőt 2005-ben zárták be.

A kihasználatlan épületek az elmúlt több mint tíz évben gyakorlatilag teljesen tönkrementek, a korábban közel 2 milliárd forint értékűre becsült beruházás lebonyolítására november végéig lehet pályázni.

A jódnak egyrészt azért van jelentősége, mert az ország nagy részén jódhiányos ivóvíz miatt sokan szenvednek jódhiányban. Ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert. A projekt a következőkről szól:

  • A régi medencéket felújítják, új medencék épülnek, a régi épületeket teljes körűen újjáépítik, emellett új szolgáltató blokkok jönnek létre.
  • A jövő tavasszal induló munkák egy évig tartanak, a fejlesztésnek köszönhetően egész évben működő létesítménnyel bővül a fővárosi termálfürdők köre.
  • A felújított állapotában a kiírás szerint 14 medence épül, az épületben 11, míg a külső térben 3.
  • A felújítás során megtartják az kupolás áltörökfürdővel is rendelkező, helyi védettség alatt álló főépületet, illetve a szabadtéri hullámfürdőt.
  • A fürdőben alapvetően négy egység működik majd: téli-nyári élményfürdő, téli-nyári terápiás fürdő, szaunavilág és szezonálisan üzemelő strandfürdő.
Megosztás Facebookon