Magyarország kúl

Kölcsönkenyér: remek ötlet győri anyukáktól

Két fiatal anyuka pályázati pénzből hozta létre az ingyenes Kölcsönkenyér.hu közösségi oldalt. A regisztrált tagok kölcsönkérhetik az ide felajánlott eszközöket, tárgyakat, legyen szó fúróról, sátorról vagy kerékpár-szállítóról.

“Otthon csak gyűlnek az eszközök, melyeket nem használ senki. Németországban népszerűek azok a közösségi oldalak, ahol ingyen kérhetnek kölcsön könyveket, túrázási felszerelést, konyhai eszközöket egymástól a tagok. Sokat beszélgettünk erről, majd belevágtunk a Kölcsönykenyér.hu oldalba” – kezdte a ménfőcsanaki Koncz Nóra. A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület elnöke korábban túraútvonalakat jelölt ki Győrújbaráton, az új ötletet is “zöldre színezték”, írja a Kisalföld.hu.

“Az életünket most is áthatja nagyszüleink mentalitása, akik a második világháború borzalmai után ösztönszerűen mindent megőriztek, hátha jó lesz egyszer valamire. A fiatalok távolodnak ettől a gondolkodástól, igaz, ők próbálnak mindent megvenni. Hajlandók fizetni tízezreket egyetlen tárgyért, akkor is, ha borítékolható, hogy alig veszik majd igénybe” – vette át a szót a szintén Győr környéki Lévai Etelka.

Ha elfogyott otthon a tojás

A Kölcsönkenyér.hu-n minden regisztrálónak három tárgyat kell a “közösbe” dobnia. Szabály, hogy az egyik eszmei értéke meghaladja a 10 ezer forintot. “Ha valakinek szüksége van például sátorra, neki kell felvenni a kapcsolatot a tagtárssal, majd megbeszélni az `üzletet´. Ebben mi nem veszünk részt. Azért sem, mert célunk, hogy többet beszéljenek, forduljanak egymáshoz az emberek” – mondta Koncz Nóra.

“Ha gyerekkoromban édesanyámnak elfogyott a tojás, szólt, hogy szaladjak át a szomszédba kettőért. Mi is adtunk lisztet, cukrot, ha kértek tőlünk. Ez a mentalitás a kisebb településeken is egyre jobban kihal” – vette át a szót Lévai Etelka. Visszatérve az `üzletre´: a felek maguk döntik el, hogy legyen kaució, kössenek adásvételi szerződést vagy “csak” úriemberek módjára tartják a szavukat.

Spórolás az utazással is

Az oldalon látható, hogy adott eszköz melyik településen, városrészen elérhető. Így sarkallják a tagokat, hogy ne utazzanak feleslegesen. Így nem csak időt, üzemanyagot spórolnak, kevesebb káros anyag szennyezi a környezetünket.

“Jelenleg tucatnyi tagunk van. Aki csatlakozott, nem bánta meg, eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk”

– mondta Koncz Nóra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top