Magyarország kúl

Vigyázat, óraátállítás!

Ne felejtsd, hogy vasárnap óraátállítás, azaz "kapunk egy órát".

Idén az őszi óraátállítás ideje október 29., egy órával vissza kell állítani a mutatókat.  A téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik, és március utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás Magyarországon októberben helyi idő szerint hajnal 3 órakor lesz, 2:00-ra kell visszaállítani az órát – az okostelefonok és a számítógépek maguktól átállnak, ha engedélyezve van a beállításoknál.

Miért van szükség az óraátállításra?

Az ok a a föld tengelyének ferdesége. Magyarország a GMT+1-es időzónába tartozik (még az 1800-as évek végén az Osztrák-Magyar Monarchia részeként csatlakoztunk), ráadásul országunk az időzóna keleti felére esik, ami azt jelenti, hogy, ha nem állítjuk át az órát, az életünk ritmusa még kevésbé tud igazodni a Nap ritmusához, jóval korábban világosodik, mint amikor a legtöbben felkelnek viszont korábban is sötétedik, így több időt kellene sötétben tölteni.

Az óraátállítás ellen mozgalmak alakultak már Európában, azt mondják, teljesen felesleges, ráadásul az átállásnak negatív élettani hatásai is vannak. Az őszi óraátállítás különösen drasztikus, mert a hatására hirtelen nagyon hamar sötétedni kezd. Éppen ezért többször is volt már olyan kezdeményezés, hogy el kellene törölni az egészet, sőt olyan is, hogy át kellene állni a GMT+2-es időzónába és úgy sokkal több napfényes óránk lehetne. De egyelőre így maradunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top