Magyarország kúl

Herceg és focisztárok a magyar találmány nagykövetei között

Ritka az akkora világsiker, mint az újpesti panelek világából indult teqball: most Monacóban, egy nemzetközi sportrendezvény kapcsán aratott akkora sikert, hogy Albert herceg csak emiatt látogatott oda. Neymar, Figo és más sztárok kedvenc játékszere függőséget okoz, és az olimpiára is van esélye.

A 2013 óta divatban lévő teqball a monacói Sportelen is óriási sikert aratott. A portugál–francia bemutatómeccs után a világsztár futballisták mindegyike arról beszélt, hogy függőséget okoz a játék, amely már most annyira népszerű, hogy a nemzetközi szövetség (FITEQ) Európa-bajnokságot és világbajnokságot akar rendezni, írja az origo.hu.

A teqball kitalálói és a lelkes sztárhasználók (Fotó: FITEQ)

Az október 23–26. között Monacóban megrendezett Sportelen több mint 80 ország médiavállalkozása, marketingcége, sportszövetsége és produkciós cége vett részt. Közte a magyar vezetésű FITEQ is, amely már konkrét tárgyalásokat folytatott nemzetközi kupák és bajnokságok közvetítési jogainak eladásáról.

A FITEQ először az All-stars világbajnokságot szeretné felfuttatni, ehhez pedig olyan korábbi focistákat sikerült maga mellé állítania, mint Luís Figo, Simao Sabrosa, Christian Karembeu és William Gallas. A monacói sajtótájékoztatón mind a négyen felszólaltak a teqball mellett, kiemelve, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően ma már bárhol bárki játszhatja, amatőrök, legendák, fiatalok.

Eladja magát

Az egyéni interjúk alatt leggyakrabban elhangzott szó az „addictive” volt. Függőség, magyarul. Nem véletlen, hogy az eredetileg kétszettesre tervezett portugál–francia meccs (a 2016-os Eb-döntő visszavágója) végül négyszettes lett. Figo és Simao simán nyerte az első kettőt (egy szett 12 nyert pontig tart), itt már vége kellett volna, hogy legyen, de folytatták. Mint később elmondták, nem tudták abbahagyni, játszani akartak, mert élvezték.

Az alapítók elmondása szerint viszont nincs is igazán szükség ilyen eseményekre, mert a teqball eladja magát. Amikor Neymarék megosztják a közösségi oldalaikon, hogy a válogatott edzésén teqballoznak, már több tízmillió emberhez eljut a sport – és még csak fizetni sem kell a reklámért. A 2013 óta divatban lévő játék már most annyira népszerű, hogy kizárólag emiatt II. Albert herceg is kijött a rendezvényre.

Olimpiát tűztek ki célul

Az a tervünk, hogy egy nap a teqball olimpiai sportág lesz. Lehet, hogy ezt az ötletet ma még sokan megmosolyogják, de ezekből a mosolyokból erőt fogunk meríteni és megvalósítjuk az álmainkat– mondta egy májusi sajtóreggelin Borsányi Gábor, akinek még gyerekként jött a teqball ötlete az újpesti panelházak között felállított pingpongasztalokon focizva.

A FITEQ célja, hogy nemzetközi kupákat és bajnokságokat rendezzen, akár Európa-bajnokságot és világbajnokságot is, de mindezt a nulláról kell felépíteni. Ki kell találni például, hogy ha lesz Eb, akkor hány évente legyen, csak amatőrök nevezhessenek-e, vagy profi, igazolt labdarúgók i. Ráadásul a FITEQ-nek van további három része is: a teqpong, a teqtennis és a teqvolley, amelyeket egyre több lány játszik, így a nagyobb célközönség miatt könnyebben eladhatók.

Egy digitális verseny a parkban?

E mellett olyan fejlesztések is folyamatban vannak, amelyek lehetővé tennék, hogy a parkokban, játszótereken felállított teqboardok közelében elérhető legyen a wifi, valamint olyan digitális táblák, amelyekbe beütve az adatokat (név, eredmény), egy komplett versenysorozatot lebonyolítanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top