Magyarország kúl

Városnyi fényshow-val emlékeztek Arany Jánosra Walesben

Nem csak nálunk ünneplik Arany János születésének 200-ik évfordulóját. Walesben a "magyar Shakespeare"-nek nevezik, és eszméletlen fényshow-val ünnepelték meg a minap a költőt.

Márciusban díszpolgárrá avatta Arany Jánost A walesi bárdokban megénekelt Montgomery polgármestere, írja a Válasz.hu. Most arról érkezett hír, hogy az ország fővárosában, Cardiff főterén a napokban a verset megelevenítő, különösen látványos show keretében emlékeztek meg a 200 éve született költőről.

A cardiff-i városháza fényshow-ja montázsunkon (Forrás: Londoni Magyar Kulturális Intézet)

A Montgomeryben I. Eduárd angol király által máglyára küldött 500 bárd legendájának stilizált képi megjelenítését színes fényfestéses technológiával vetítették a XII. században épült cardiffi Keresztelő Szent János templom tornyára. A hatperces vetítéseket késő estig óránként négyszer tekinthette meg a templom előtti téren összegyűlt tömeg.

A londoni magyar kulturális központ szervezte program alatt a vers angol fordítása volt hallható a téren elhelyezett hangszórókból. A cardiffi polgármesteri hivatal úgy hirdette meg az eseményt, hogy a fényjátékkal a walesi legendát ismertté tevő költő, „a magyar Shakespeare” emléke előtt tisztelegnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top