Magyarország kúl

Békésszentandráson készül Európa legnagyobb perzsaszőnyege

Az angol királynő, az amerikai elnök és a magyar Országgyűlés képviselőiben az is közös vonás, hogy mind lépkedhetnek Magyarországon készített perzsaszőnyegen. Békésszentandráson kézzel csomóznak egy 600 kilós darabot, amelyet a Parlament rendelt meg.

Czuczi Antal archív képen az egyik parlamenti szőnyegen (MTI-fotó: Mészáros János)

Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyegét készíti a békésszentandrási Art-Kelim, írja a hvg.hu. Egy vitorlásversenyen is eséllyel indulna az a csapat, amelyik az Országház felsőházi társalgójának új szőnyegét készíti. A kézicsomózás technikája évszázadok óta nem változott – Békésszentandráson is hosszú évtizedek óta ugyanazok az asszonyok viszik tovább a hagyományát. A hét méter széles szőnyeg készítéséhez heten ülnek egymás mellett, apránként csomózzák a gyapjúfonalat – egy négyzetméterre százezer csomó kerül, vagyis egy sor több mint kétezer csomóból áll. Egy nap hat centi készül el így – akármilyen aprólékos a minta, ez alig több, mint a kék szőnyeg darumadarainak a feje.

Két évük van a feladatra, jövő nyárra el kell készülnie a nagy műnek. A nagyot pedig szó szerint kell érteni: az Országgyűlés felsőházi társalgójának 21,3×7,3 méteres szőnyege Európa legnagyobb kézi csomozású szőnyege is.

„Az előzőt is mi csináltuk még a hatvanas évek végén, de megkopott már, ezért jött a megbízás az Országháztól” – meséli Czuczi Ernő, a békésszentandrási Art-Kelim Kft. ügyvezetője.

Százéves hagyomány

A négyezer lelkes Békés megyei település az utolsó hely Magyarországon, ahol ilyen minőségben készülnek kézzel csomózott szőnyegek, de – meséli Czuczi Ernő – ez volt a hazai perzsa hazája is.

Jövőre lesz száz éve annak, hogy az I. világháború végén letelepedett itt egy erdélyi házaspár. A férj jegyző lett a faluban, közben a nő otthon a szövőszéknél csomózott. Aztán megtanította a csomózást a többi asszonynak is, olyannyira, hogy a két világháború között már három részvénytársaság is űzte ezt az ipart a Szarvas melletti településen.

Miért drága?

„Egy jobbfajta 2×3 méteres gépi szőnyeget 60 ezer forint körüli áron lehet megvenni, a miénk ebben a méretben másfél millió forint. De amíg a gép megcsinál százat egy nap alatt, nálunk egy ember egy hónap alatt egy négyzetméterrel készül el. Nehéz elmagyarázni, hogy mi van az ár mögött: a gyapjú Új-Zélandról érkezik, egy négyzetméter szőnyeg egy ember egy havi munkája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top